آشنایی با انواع برنج ، خواص و فواید برنج ، کاشت و برداشت
در این مقاله درباره برنج و خواص وفواید برای سلامتی برنج سفید و قهوهای و انواع برنج و کاشت و برداشت پرداخته شده است. حدود ۲۰۰۰ نوع برنج در سراسر دنیا کشت میشود که ترکیبات، خواص و طعم آنها مختلفی مانند آب و هوا، زمین و… بستگی دارد.. خوردن برنج فاقد چربیهای مضر، کلسترول و سدیم است، خواص بسیار زیادی برای بدن دارد. برنج قهوهای برای عملکرد طبیعی سیستم عصبی بدن و تولید هورمونهای جنسی نیز بسیار مفید است. البته از خاک آماده شده در زمین اصلی میتوان در جعبه نشا استفاده کرد، که ph مناسبی برای پرورش نشا دارد.. پیش از کاشت برنج باید یک زمین مناسب برای آن انتخاب شود. زمین برنج باید در سه مرحله شخم زده شود. تهیه بذر مرغوب یکی از مراحل مهم و پایهای در کاشت برنج است. معمولا اکثر برنج کاران هر ساله مقداری از محصول برنج خود را با شلتوک برای استفاده به عنوان بذر سال بعد نگه میدارند. برای تهیه ی جوانه برنج ابتدا شلتوکها را داخل یک ظرف بزرگ یا حوضی که به همین منظور ساخته شده است میریزند و داخل حوض را با آب نمک پر میکنند. بعد از این مرحله بذرهای سالم را درون کیسههای مخصوصی ریخته و در آب قرار می دهند تا بذر برنج جوانه بزنند. این مرحله از کاشت برنج هنوز به اتمام نرسیده است. بعد از آنکه بذرها جوانه زدند باید برای تهیه نشای برنج به زمین اصلی منتقل شوند. برای این منظور یک قسمت از زمین اصلی را آماده می کنند که به آن خزانه (توم بیجار در شمال) می گویند. آماده سازی توم بیجار به این صورت است که یک قسمت از مزرعه را حصار بندی کرده و آن را شخم میزنند و روی آن کودهای مورد نیاز مانند کود حیوانی، کود ازته یا فسفر را میریزند. در این قسمت از کاشت برنج باید از جوانهها محافظت شود تا مورد هجوم پرندگان قرار نگیرند. این مرحله مرحله ی اصلی کاشت برنج نیست و تنها برای آماده کردن نشای برنج است. به همین علت باید زمین خزانه سفت باشد تا ریشه نشا خیلی در خاک نفوذ نکند. شالیکاران یکبار در اواخر پاییز یا اوایل زمستان و یک باردربهار زمین خود را شخم میزنند تا برای کاشت مهیا شود. بعد از اینکه نشاها حدود ۲۰ تا ۲۵ سانتی متررشد کرده و۴ تا ۵ برگ داد برای انتقال آماده است. البته در بین نشاها ممکن علف های هرزی مانند سوروف نیز رشد کنند که بسیار به نشای برنج شبیه است اما یک شالیکار با تجربه به خوبی نشا را از سوروف تشخیص می دهد. برنج هاشمی به دو نوع گرم و سرد نیز تقسیم میشود منظور آن از سردی و گرمی از طعم و مزاج نیست بلکه بدلیل تفاوتهای جزئی در کاشت و برداشت برنج است. شکل ظاهری این دو نوع تفاوتی ندارد ولی نوع سرد آن از نظر مزه و پخت بهتر از نوع گرم آن است. برنج صدری دم سیاه گیلان بعد ازپخت قد وعطر وطعم بسیار عالی دارد به برنج مجلسی معروف است. نام برنج طارم برگرفته از یک محل در استان زنجان است که از قدیم این برنج به صورت انبوه در آن جا کشت میشد. در حال حاضر این برنج در استان گیلان و مازندران نیز کشت میشود. شکل ظاهری طارم نسبت به نوع صدری کمی کوتاه و چاقتر، جنس گچی، دارای رنگ سفید متمایل به کرم است. این برنج عطر و طعم خوب و نسبت به برنج صدری و هاشمی قد کوتاهتری دارد. این نوع برنج از سال ۱۳۷۵ در استان مازندران کشت میشود. این نوع برنج از سال ۱۳۷۶ در شمال کشور کشت میشود. این برنج از لحاظ ظاهری بسیار شبیه به برنجهای صدری است.
متن کامل نوشته در سایت سروبان
نظرات