چاپ زیستی سه بعدی، تکنولوژی تحول آفرینی است که توسعه و پیشرفت فرایند های مهندسی بافت، پزشکی ترمیمی و در نتیجه آینده ی پزشکی را به ارمغان می آورد. مهندسی بافت، رهایش کنترل شده دارو و تولید یاخته های جایگزین، نیازمند داربست و مدلهای سلولی با هندسه دقیق و ساختار داخلی از پیش طراحی شده است که تنها با تکنولوژی چاپ سه بعدی زیستی دست یافتنی است.
پیشرفت های اخیر، امکان پرینت سه بعدی مواد زیست سازگار، سلولها و اجزای حمایت کننده را به کمک چاپگر سه بعدی زیستی فراهم کرده است. پرینت سه بعدی جهت رفع نیاز به بافت ها و اندام های مناسب برای پیوند عضو در حوزه پزشکی بازساختی به کار گرفته می شود.
چاپ زیستی سه بعدی تکنولوژی نو ظهوری است که به منظور طراحی و ساخت سازه های سلولی سه بعدی با هدف جایگزینی ارگان از دست رفته و هم چنین آزمودن داروها و لوازم آرایشی و بهداشتی مورد استفاده قرار می گیرد. جذاب ترین مزیت این تکنولوژی توانایی آن در ایجاد ساختارهای سه بعدی با اجزای زنده بیولوژیکی مانند سلول ها و مواد غذایی آنهاست.
در چاپ زیستی سه بعدی، قرارگیری دقیق و منظم مواد بیولوژیکی، بیوشیمیایی و سلول های زنده به صورت لایه به لایه با ساختار فضایی مشابه بافت از دست رفته جهت ایجاد ساختار سه بعدی به کار گرفته می شود. محققان در سرتاسر جهان در تلاش برای تولید ساختار بیولوژیکی سه بعدی با ویژگیهای زیستی و مکانیکی مناسب جهت جایگزینی با بافت و یا ارگان از دست رفته هستند. یکی از چالشهای بسیار مهم در حوزه چاپ سه بعدی به روز رسانی تکنولوژی ای میباشد که پیش از این برای چاپ پلیمرها و فلزات به کار گرفته میشد و هم اکنون باید برای چاپ مواد بیولوژیکی زنده و حساس به کار گرفته شود. با این وجود غایت و نهایت تلاش گروه های تحقیقاتی تولید ساختارهایی است که در ابعاد ماکرو بسیار شبیه به ماتریس خارج سلول بوده و حاوی تعداد مناسب و متنوعی از سلولها باشد.