نظر به تاكیدات مسوولین محترم نظام به خصوص مقام معظم رهبری بر نقش شهركها و پاركهای علمی و فناوری در برقراری ارتباط پایدار صنعت و دانشگاه، پارك فناوری پردیس به عنوان مهمترین و بزرگترین پارك فناوری كشور، با مجوز شورای گسترش آموزش عالی در سال 1384 در زیرمجموعه نهاد ریاستجمهوری و با همكاری تعدادی از دانشگاهها و مراكز مهم علمی- پژوهشی كشور در جهت تجاریسازی دستاوردهای فناورانه و ایجاد بستر مناسب برای رشد فناوری و توسعه بازار شركتهای دانش بنیان تاسیس گردید و هم اکنون بهعنوان یکی از سازمانهای زیرمجموعه معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری فعالیت میکند.
نظر به اهمیت تاسیس این مجموعه در الگوسازی ایجاد پاركهای فناوری در كشور و تاثیرگذاری ملی آن، ریاست هیات امنای پارك فناوری پردیس بر عهده معاون اول محترم رییسجمهور قرار گرفته و معاون علمی و فناوری رییس جمهور، برخی از وزرا و معاونینشان و شخصیتهای علمی و دانشگاهی كشور در آن عضو میباشند. در حال حاضر عملیات اجرایی پردیس نوآوری (فاز اول پارك) در زميني به مساحت 20 هكتار با ایجاد بیش از 170 هزار متر مربع فضای تحقیقاتی و فناوری به اتمام رسيده است و پرديس دانش (فاز دوم) در زميني به مساحت 18 هكتار مراحل ساخت را طي ميكند. پیشبینی میشود با تكمیل دو فاز ذكرشده، زمینه لازم برای جذب و اشتغال بیش از پنج هزار نفر نیروی متخصص در شركتهای دانشبنیان عضو فراهم شود. انشاء الله این «پروژه بزرگ ملی» با افق توسعه 1000 هكتاری و با حمایتهای دولت محترم و تعامل جدی مسوولین نظام، به بزرگترین قطب فناوری منطقه تبدیل خواهد شد.
تاكنون بیش از 240واحد فناور و دانشبنیان از بین بیش از 1900 متقاضی در حوزههای فناوریهای پیشرفته همچون فناوری اطلاعات و ارتباطات، زیست فناوری، فناوری نانو، مواد جدید، مكانیك و اتوماسیون به عضویت این مجموعه درآمده و مراكز تحقیق و توسعه یا دفاتر طراحی و مهندسی خود را در پارك ایجاد نمودهاند.
انجام طرحهای مهمی همچون جايزه مصطفي(ص)، نمايشگاه بينالمللي فناوري و نوآوري (اينوتكس)، ايجاد مركز فن بازار ملی ایران،برگزاری فستيوالها و نشستهای تبادل فناوری، مشاركت در راهاندازی بورس شركتهای دانشبنیان با سازمان بورس و اوراق بهادار، ايجاد و راهبري مركز شتابدهي نوآوري، راهاندازی صندوق توسعه فناوریهای نوین، مشاركت در راهاندازی مدل سرمایهگذاری ریسكپذیر (VC) در كشور، برگزاری دورهای برنامههای ارتباط صنعت و دانشگاه و تجاریسازی یافتههای پژوهشی، مشاركت در تعریف اولین شهر تخصصی كشور با ماموریت علم و فناوری، راهاندازی مركز خدمات تخصصی فناوری، ایجاد بوستان دانشمندان ایران و جهان و انعقاد میلیاردها ریال قرارداد تجاریسازی یافتهها و دستاوردهای واحدهای فناور عضو را میتوان از مهمترین اقدامات ستاد پارك از بدو تاسیس تاكنون برشمرد. پاركهاي فناوري به عنوان يكي از نهادهاي اجتماعي مؤثر در امر توسعه فناوري و به تبعآن، توسعه اقتصاد دانش مدار و اشتغالزايي تخصصي مورد توجه بسياري از كشورهاي جهان واقع شده است. پاركهاي فناوري، محيطهايي مناسب براي استقرار و حضور حرفهاي واحدهای فناوری بخصوص شركتهاي كوچك و متوسط، واحدهاي تحقيق و توسعه صنايع و مؤسسات پژوهشي است كه در تعامل سازنده با يكديگر و با دانشگاهها به فعاليتهاي فناوري اشتغال دارند. هدف نهايي اين همنشيني، ايجاد خوشههاي فناوري و تسهيل فرآيند جذب، ارتقا و انتشار آن است.
پارك فناوري سلامت سازماني است كه بوسيله متخصصين حرفهاي مديريت ميشود و هدف اصلي آن افزايش ثروت در جامعه از طريق ارتقاء فرهنگ نوآوري و رقابت سازنده ميان شركتهاي حاضر در پارك و مؤسسههاي متكي بر علم و دانش است. براي دستيابي به اين هدف يك پارك فناوري، جريان دانش و فناوري را در ميان دانشگاهها، مؤسسههاي تحقيق و توسعه، شركتهاي خصوصي و بازار به حركت انداخته و مديريت ميكند و رشد شركتهاي متكي بر نوآوري را از طريق مراكز رشد و فرآيندهاي زايشي تسهيل ميكند.
با توجه به ظرفيت و توانمندي بالاي شركتهاي دانشبنيان حاضر در استان تهران در حوزه طراحي و توليد تجهيزات پزشكي، تحقیقات و تولید داروها وايجاد فضايي براي استفاده هرچه بهتر از اين ظرفيتها، همچنین عدم وجود پارك فناوري تخصصي در حوزه سلامت كشور كه بتواند به پيشرفتهاي حوزه سلامت كشور شتاب بخشد و در پی افزایش درخواست های شرکت های دانش بنیان حوزه سلامت برای عضویت و استقرار در پارک فناوری پردیس، شورای گسترش وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی که جلسه آن در تاریخ 25 آبان ماه 1392 در پارک فناوری پردیس برگزار شد، باراه اندازی «پارک فناوری سلامت پردیس» موافقت نمود و به دنبال آن مجوزهای لازم صادر شد.
این پارک با حمایت و همکاری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و پارک فناوری پردیس در فاز 2 پارک فناوری پردیس ایجاد می شود که در حال حاضر عملیات عمرانی آن آغاز شده است.
فهرست تاریخچه:
الف ـ انجام مطالعات اولیه، بومیسازی و تهیه مدل ایرانی پارك فناوری؛
ب ـ انجام مطالعات مکانیابی پارك؛
ج ـ اخذ مصوبات مربوطه؛
د ـ شكلگيري سازماني؛
الف ـ انجام مطالعات اولیه، بومیسازی و تهیه مدل ایرانی پارك فناوری
بازدید از پارکهای علم و فناوری در كشورهاي اطريش، فرانسه، كانادا، آلمان و انگلستان و مطالعه منابع بهمنظور الگوگيري، مطالعات تطبیقی و تعریف مدل بومي راهاندازي یک پارك فناوري.
ب ـ انجام مطالعات مکانیابی پارك
مطالعات مکانیابی ایجاد پارك فناوری پردیس از آذرماه سال 1379 و به همت نهاد ریاست جمهوری (مركز همكاريهاي فناوري و نوآوري رياست جمهوري) آغاز، و در نهایت در اردیبهشت ماه سال 1380 منجر به انتخاب نقطهای در محدوده شهر جدید پردیس، برای احداث پارك شد. معیارهای اصلی این مکانیابی موارد زیر را شامل میشد:
- وجود ساختار علمی و فنی مناسب؛
- وجود زیرساخت صنعتی و اقتصادی مناسب؛
- وجود زیرساختهای شهری مناسب از قبیل شبكههای حمل و نقل (فرودگاه، راه آهن، اتوبان و …)؛
- شبكههای مخابراتی، برق، آب، فاضلاب و …؛
- وجود منابع لازم برای تأمین نیروی كار متخصص و پشتیبانی كننده؛
- نزدیكی به بازارهای ملی، منطقهای و بینالمللی؛
- وجود اقلیم مناسب (آب، هوا، محیط زیست و …)؛
- و وجود زمینی با قیمت و شرایط مناسب.
پس از بررسی چندین نقطه در تهران و اطراف آن از قبیل شهر جدید پرند، شهر جدید هشتگرد و شهر جدید پردیس، در نهایت زمینی در مجاورت سایت ماهوارهای بومهن بهعنوان مكان ایجاد پارك انتخاب شد. این مكان به لحاظ :
- همجواری با محیط شهری پردیس و امكان استفاده از خدمات شهری و مسكونی این شهر؛
- همجواری با سایت ماهوارهای بهعنوان یك مركز تحقیقاتی و ارتباطی؛
- همجواری با یك مركز دانشگاهی در حال ساخت؛
- همجواری با منطقه صنعتی خرمدشت و نزدیكی به شهر صنعتی فیروزكوه؛
- فاصله مناسب با تهران؛
- همچنین، شرایط مناسب زمین به لحاظ توپوگرافی، قیمت و اقلیم (مزیتهای مناسبی جهت ایجاد پارك). مد نظر قرار گرفت. از طرف دیگر، وجود یك اتوبان در حال ساخت (آزادراه تهران – پرديس)، كه میتوانست ارتباط با تهران را به عنوان یك مركز مهم علمی، صنعتی و تجاری كه دارای نیروی انسانی متخصص و پشتیبانیكننده زیادی است، بر مزیتهای ايجاد پارك در اين نقطه افزود.
ج ـ اخذ مصوبات مربوطه
1-طبق بخشنامه شماره 6241/ت125 مورخ 12/04/1370 هیات وزیران و مصوبه شورای عالی شهرسازی، شهر جدید پردیس میبایست 800 هكتار از اراضی خود را به كاربریهای تحقیقاتی و آموزشی اختصاص میداد که زمین مورد نظر جهت احداث پارك در این منطقه قرار داشت. برهمین اساس شهر جدید پردیس، طبق قوانین به لحاظ تأمین امكانات زیربنایی و دیگر مجوزهای منطقهای، مجوزهای لازم را صادر نموده و تعهدات لازم را طی قرارداد فیمابین مركز همكاريهاي فناوري و نوآوري رياستجمهوري و شركت عمران شهر جدید پردیس اعلام نمود.
2-در سال 1380، پارک فناوری پردیس با پیشبینی و تامین شرایط و زیرساختهای اولیه، فعالیت خود را بهعنوان یکی از مراکز تابعه مرکز همکاریهای فناوری و نوآوری ریاست جمهوری آغاز نمود. با توجه به رویکرد مثبت دولت هشتم در ایجاد و توسعه پارکها در کشور و تدوین و تصویب آییننامهها و دستورالعملهای تاسیس پارکها - که با مشارکت تیم پارک فناوری پردیس صورت گرفت- اخذ موافقت اصولی تاسیس پارک از شورای گسترش آموزش عالی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در دستور کار قرار گرفت که مجوز مربوطه در اواخر سال 1382صادر شد.
3-در سال 1384، اساسنامه پیشنهادی پارک، به تصویب شورای گسترش آموزش عالی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری رسید.
4-طی سالهای 1384 و 1385 اعتبارات عمرانی و جاری مورد نیاز برای تکمیل پروژهها و مدیریت و راهبری پارک در قالب ردیف و طرح مستقل در قوانین بودجه سالانه کشور تعریف شد. تا پیش از این، اعتبارات مذکور در ذیل طرح تملک داراییهای سرمایهای و ردیف هزینهای مرکز همکاریها و فناوریهای ریاست جمهوری در قوانین بودجه کشور تامین میشد.
د ـ شكلگيري سازماني
تیم ستادی
در سال 1379، فعالیت هسته اولیه تیم ستادی پارک برای انجام مطالعات و راهاندازی آن، در مرکز همکاریهای فناوری و نوآوری ریاست جمهوری آغاز شد. بهدنبال تصویب اساسنامه در سال 1384 و انتصاب رییس پارک فناوری پردیس توسط معاون اول وقت رییس جمهور (آقای دکتر محمدرضا عارف)، در سال 1385 تیم ستادی پارک، پس از آماده شدن فضای استقرار ستاد، از تهران به محل فعلی پارک (20 کیلومتری شرق تهران در فاز 6 شهر جدید پردیس) منتقل و مستقر شد تا بتواند برنامهها و فعالیتهای خود و شرکتهای عضو را - که در این زمان به حدود 60 شرکت میرسیدند - با سرعت و کیفیت بهتری مدیریت و راهبری نماید.
هیات امنا
اساسنامه پارک فناوری پردیس، نهاد ریاست جمهوری را به عنوان سازمان موسس این پارک مورد شناسایی قرار میدهد. طبق این اساسنامه، هیات امنای پارک با ریاست معاون اول رییس جمهور و عضویت 14 تن از شخصیتهای علمی، فناوری، اقتصادی و اجتماعی کشور بهعنوان اعضای حقوقی و حقیقی شکل میگیرد. البته پس از تاسیس معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در سال 1386، معاون علمی و فناوری رییس جمهور نیز (ضمن اصلاح اساسنامه) به عنوان نایب رییس هیات امنا به ترکیب هیات امنای پارک پیوسته است.
* با صدور احکام اعضای حقیقی هیات امنای پارک فناوری پردیس توسط رییس جمهور وقت، در تاریخ 24 شهریور ماه 1389، زمینه برای تشکیل جلسات هیات امنا، کمیسیون دایمی هیات امنا و شورای پارک فراهم شد و اولین جلسه هیات امنا در آبان ماه 1389 و اولین جلسه شورای پارک در مرداد ماه 1390 برگزار شد.
1380
ـ انجام مطالعات اولیه، بومیسازی و تهیه مدل ایرانی پارك فناوری؛
ـ انجام مطالعات مكانیابی؛
ـ آغاز پذیرش واحدهای فناور.
1381
ـ آغاز طراحی جامع و شهری پارك؛
ـ ایجاد كمیته معماری پارك.
1382
- اخذ موافقت اصولي تاسيس پارك از شوراي گسترش آموزش عالي وزارت علوم، تحقيقات و فناوري؛
- آغاز احداث تونل تاسیسات پارك؛
- آغاز همكاری با دانشگاهها و مراكز علمی و پژوهشی؛
- آغاز احداث مجتمع مركزي پارك؛
- عضویت و مشارکت در کميتههای تدوين آييننامه و اساسنامه پارکهاي علم و فناوري و مراکز رشد.
1383
- عضویت و مشارکت در کميته تدوين آيين نامه اجرايي ماده 47 قانون برنامه چهارم توسعه؛
- آغاز احداث واحدهای تحقیقاتی شرکتهای عضو؛
- آغاز همکاریها و فعالیتهای بینالمللی.
1384
ـ تصويب اساسنامه پارك توسط شورای گسترش آموزش عالی وزارت علوم، تحقيقات و فناوري؛
ـ دریافت ردیف بودجه عمومی اعتبارات تملک داراییهای سرمایهای؛
ـ اتمام تونل تاسیسات و آغاز اجرای شبكههای تاسیساتی.
1385
- استقرار نخستین شركت در مجموعه پارك؛
- آغاز فرآیندهای تامین مالی و ارائه خدمات تخصصي مورد نياز شرکتهای عضو؛
- دریافت ردیف بودجه عمومی اعتبارات هزینهای؛
- بهرهبرداری از بخش ستادی مجمتع سراج.
1386
ـ تصويب اساسنامه مرکز رشد پارک توسط شورای گسترش آموزش عالی وزارت علوم، تحقيقات و فناوري
1387
ـ اصلاح اساسنامه پارک و تعیین معاون علمی و فناوری رییس جمهور به عنوان نایب رییس هیات امنا
- راهاندازی مرکز رشد فناوری نخبگان
1389
- صدور احکام اعضای حقیقی هیات امنای پارک و تشکیل اولین جلسه هیات امنا؛
- تصویب آییننامههای پارک توسط هیات امنا.
1390
- صدور احکام اعضای شورای پارک و تشکیل اولین جلسه آن؛
-تصویب بودجه تفصیلی سال 90 پارک فناوری پردیس
- تصویب آييننامه عضويت و استقرار در پارك فناوري پرديس؛
- تصویب آييننامه بهرهمندی از مزايا و حمايت¬هاي پارك فناوري پرديس؛
- تصویب آییننامه تاسیس شبکه فن بازار ملی ایران؛
- تصویب آییننامه ایجاد واحدهای اقماری پارک.
1391
- تصویب آییننامه اداری ـ استخدامی اعضای غیر هیات علمی پارک؛
- تصویب چشم انداز و اهداف پنجساله پارک.
1392
- اخذ موافقت اصولی تاسیس پارک فناوری سلامت در پارک فناوری پردیس از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی؛
- اخذ موافقت اصولی تاسیس مرکز آموزشی علمی و کاربردی پارک فناوری پردیس در رشته مدیریت تجاری سازی از دانشگاه جامع علمی و کاربردی؛
- اتمام عملیات آماده سازی و محوطه سازی فاز 1 (پردیس نوآوری)
- آغاز عملیات اجرایی آماده سازی فاز 2 ( پردیس دانش)،
- برگزاری اولین نشست شورای عالی شبکه انتقال و تبادل فناوری کشورهای عضو دی هشت- TTEN؛
- برگزاری دومین نشست شورای سیاستگذاری جایزه مصطفی(ص)؛
- اتمام فاز نخست توسعه شبکه فن بازار ملی ایران با ایجاد دفاتر فن بازار منطقه ای در 6 استان کشور.
یادآوری ياريدهندگان آباداني پارك
الف: مسئولینی كه كمك و همراهی ویژهای در تاسیس، راهاندازی و توسعه پارك داشتهاند:
1.مهندس سیدمحمودرضا سجادی:رییس وقت دفتر همکاریهای فناوری ریاست جمهوری
2.شادروان مهندس سراج الدین كازرونی:وزیر وقت مسکن و شهرسازی
3.مهندس صابر میرزایی:معاون پژوهشی مرکز همکاریهای فناوری و نوآوری ریاست جمهوری
4.دكتر سعید سهراب پور:رییس وقت دانشگاه صنعتی شریف و قائم مقام بنیاد ملی نخبگان
5.دکتر جواد فرشباف ماهریان:رییس وقت سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان تهران
6.دكتر فرهاد دانشجو:استاندار وقت تهران
7.دکتر صادق واعظ زاده:معاون وقت علمی و فناوری رییس جمهور
8.دکتر چونلی هان:رییس دفتر منطقهای یونسکو در ایران
9.دکتر نسرین سلطانخواه:معاون وقت علمی و فناوری رییس جمهور
10.دکتر بهزاد سلطانی:عضو هیات علمی دانشگاه کاشان و رییس هیات عامل صندوق نوآوری و شکوفایی
11.مهندس حمیدرضا امیری نیا:رییس وقت مرکز همکاریهای فناوری و نوآوری ریاست جمهوری
ب:همكارانی كه در سالهای گذشته همكاری شایستهای با این مجموعه داشتهاند:
1.مهندس علیمرتضی بیرنگ: قائم مقام رییس پارک (1380-1385)
2.علیرضا سبحانی: مشاور عالی و بازرس ویژه (1391-1395)
3.شادروان علی رهنما: معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی (1386-1394)
4.مهندسمجتبی اصغرنیا:مدیر فن بازار ملی ایران (1383-1384)
5.مهندسحسین جلیلی: قائم مقام معاونت توسعه مدیریت و منابع انسانی (1385-1390)
6.مهندس سیداحمدرضا علایی طباطبایی: رییس مرکز فن بازار ملی ایران (1393-1384)
7.مهندس محمدرضا اکبربیگی: مدیر کل امور پشتیبانی و خدمات عمومی(1393-1390)
8.محمد طالبی: مدیر امور حقوقی (1390)
9مهندسجواد معصومی: مدیر فن بازار ملی ایران (1381)
10مهندسامین سالاری: مدیر فن بازار ملی ایران (1382)
11.حسین نیکخواه ابيانه: مدیر بينالملل و سرمایه گذاری خارجی (1383-1385)
12.مرتضی آقایی: مسئول پذیرش شرکتها (1380-1383)
13.بهروز محمدی مقدم: مدیر انتظامات (1383-1387)
14.مسعود قلعه نایبی: مدیر امورمالی (1392-1395)
15.مهندس سعيد سعادتپور: معاون فني و اجرايي (1395-1396)
16.عليرضا رضوانينيا: معاون فني و اجرايي (1393-1395)
17.آقاي عليرضا هرمزي نصيري: مديركل امور پشتيباني و خدمات عمومي (1393-1395)
18.مهندس حسنعلي حقشناس: مديركل امور پشتيباني و خدمات عمومي (1395-1396)
19.آقاي منصور مددكار: سرپرست مديريت انتظامات (1388-1392)
20.آقاي مهدي ديلمصالحي: مدير امور واحدهاي فناور (1386-1389)
اهداف
- کمک به توسعه فناوري شركتهای دانشبنيان در حوزه سلامت
- كمك به راه يابي محصولات شرکتهای حوزه سلامت به بازارهاي خارجي با بهرهگيري از تجارب و شبكه همكاران بين المللي پارك فناوري پرديس
- ايجاد ارزش افزوده بالاي اقتصادي ناشی از فعالیتهای دانشبنیان حوزه زيست فناوري و نانو داروها در اقتصاد كشور
- كاهش وابستگي دولت به واردات داروها و تجهيزات پزشكي دانشبنيان و صرفه جويي ارزي
- کمک به افزایش ثروت در جامعه از طریق توسعه اقتصاد دانش محور؛
- تجاری سازی نتایج تحقیقات و تحقق ارتباط بخش های تحقیقاتی، تولیدی و خدماتی جامعه؛
- افزایش قدرت رقابت و رشد شرکت های متکی بر دانش؛
- کمک به جذب دانش فنی و سرمایه های داخلی و بین المللی؛
- افزایش حضور و مشارکت تخصصی شرکت های فناور داخلی در سطح بین المللی؛
- حمایت از ایجاد و توسعه شرکت های کوچک و متوسط فناوری و حمایت از موسسه ها و شرکت های تحقیقاتی و مهندسی نوآور، با هدف توسعه فناوری و کارآفرینی؛
- ایجاد محیطی برای شناسایی و ارائه توانمندی های فناوری کشور؛
- برقراری ارتباط لازم بین دانش و صنعت و ارتقا پژوهش های کاربردی برای ایجاد شرکت های مبتنی بر دانش.
الگوی پیش بینی شده برای فعالیت های پارک فناوری سلامت پردیس
- پذيرش شركتهاي دانشبنيان فعال در حوزه سلامت در سه مدل نوپا (ويژگي: عدم وجود منابع مالي و تجربه كاري با ريسك بالا)، شركتهاي كوچك و متوسط نوع اول (ويژگي: عدم نياز به ساختمان مستقل، عدم وجود منابع مالي براي تامين فضا و ساختمان مستقل) و شركتهاي كوچك و متوسط نوع دوم (داراي سابقه كار مناسب و توان مالي خوب جهت تامين فضاي پژوهش و فناوري)؛
- حمايتهاي مالي و معنوي از شركت هاي دانش بنيان در قالب آيين نامه هاي حمايتي پارك؛
- ارائه خدمات تخصصي (خدمات مالي و سرمايهگذاري، توسعه صادرات و تعامل با محيط بينالمللي، همافزايي داخلي، مشاورههاي حقوقي و تجاريسازي اختراعات و...) و خدمات متنوع عمومي (مزايا و مشوقهاي قانوني خاص، مراكز سرويسدهي و پشتيباني خوب و ...)؛
- ايجاد محيط شهري جذاب با استاندارد بالا براي استقرار و فعاليت متخصصي كشور.
بیانیه مأموریت
پارك فناوری پردیس ماموریت دارد با تشویق و حمایت مراكز فناوری، آنها را در توسعه فناوری و رقابت موثر در بازار جهانی حمایت كند.
اهداف :
(طبق ماده 2 اساسنامه پارک مصوب شوراي گسترش آموزش عالي وزارت علوم، تحقيقات و فناوري مورخ 1384)
1 ـ كمك به افزايش ثروت در جامعه از طريق توسعه اقتصاد دانشمحور
2 ـ تجاريسازي نتايج تحقيقات و تحقق ارتباط بخشهاي تحقيقاتي، توليدي و خدماتي جامعه
3 ـ افزايش قدرت رقابت و رشد شركتهاي متكي بر دانش
4 ـ كمك به جذب دانش فني و سرمايههاي داخلي و بينالمللي
5 ـ افزايش حضور و مشاركت تخصصي شركتهاي فناور داخلي در سطح بينالمللي
6 ـ حمايت از ايجاد و توسعه شركتهاي كوچك و متوسط فناوري و حمايت از موسسهها و شركتهاي تحقيقاتي و مهندسي نوآور، با هدف توسعه فناوري و كارآفريني
7 ـ ايجاد محيطي جهت شناسايي و ارائه توانمنديهاي فناوري كشور
راهبردها
بر اساس برنامه 5 ساله پارك (1392 الي 1396) مصوب هيات امنا پارك، راهبردها و سياستهاي اجرايي 5 سال آتي پارك به شرح زير ميباشد:
راهبرد 1: حمايت از ايجاد شركتهاي نوپا و توانمندسازي شركتهاي دانشبنيان عضو
سياست اجرايي 1: حمایت از ایجاد و توسعه شرکتها در راستاي نيازهاي كشور
سياست اجرايي 2: رصد نوآوريها و کمک به تبادل دانش فني و تجاریسازی فناوري و نوآوري در محصولات فناورانه
سياست اجرايي 3: کمک به افزايش توان رقابتي شرکتها براي حضور در بازارهاي بینالمللی
راهبرد 2: ايفاي نقش موثر و کمک به ایجاد، بهبود و گسترش بسترهای توسعه فناوری كشور
سياست اجرايي 1: شناسایی نيازهاي فني و كمك به معرفي توانمندیهای فناوری کشور
سياست اجرايي 2: تسهيل كسب و كار فناورانه به منظور تقويت شركتهاي دانشبنيان
سياست اجرايي 3: کمک به توسعه دیپلماسی فناوری
راهبرد 3: ارتقاي پارك به مجموعهاي هوشمند، پويا، كارآمد، نوآور و موثر در كشور دارای تعامل فعال با سازمانهای ملی، استانی و منطقهای
سياست اجرايي 1: اصلاح و بهبود الگوهاي توسعه سازمان در پارک
سياست اجرايي 2: ارتقاء و توسعه زیرساختها و سختافزارهای پارک
منشور
بسمالله الرحمن الرحیم
نیك فرجامی ملتها در دهههای نزدیك آینده به میزان و چگونگی رشد آنها بستگی خواهد داشت. بعضی از ملتهای معاصر با پیشرفتهای مستمر در علم، تكنولوژی، فرهنگ و افزایش ظرفیت ساختارهای اجتماعیِ خود توانستهاند سطح استانداردهای زندگیشان را پیوسته ارتقا دهند.
اینان ملتهایی هستند كه توانایی ادامه رشد خود را در برابر تغییرات محیط بینالمللی ثابت كرده و از این رهگذر به مدارج بالایی از رفاه اجتماعی، توان رقابتجویی در بازارهای بینالمللی و نفوذ جهانی رسیدهاند. اگر بتوان عوامل مشتركی در تامین رشد ملتهای فرهیخته جهان پیدا كرد، بیگمان مهمترین آنها عبارتند از:
ـ عزم ملی برای مشاركت موثر در رهبری نظام جهانی؛
ـ كارآیی و نفوذ چشمگیر صنایع پیشرفته در نظام اقتصادی جامعه به عنوان «موتور رشد»؛
ـ نظام آموزشی «پژوهش محور» و مبتنی بر «یادگیری دائمی»؛
ـ سنتهای اجتماعی و ارزشهای فرهنگی كه رقابت توأم با همكاری را تشویق میكند؛
ـ «زیرساختهای پرظرفیت» برای ایجاد، اكتساب و توسعه فناوریهای پیشرفته و به كارگیری پرشتاب آنها در راستای «نوآوریهای صنعتی».
بررسیها نشان داده است که، بسیاری از نوآوریهای تأثیرگذار در دهههای اخیر نه در شركتهای بزرگ، كه در شركتهای كوچك و گاه متوسط ایجاد شدهاند. اینگونه شركتها همچنین به عنوان موثرترین ساز و كار توسعه فرصتهای شغلی در اقتصادهای رو به پیشرفت شناخته شدهاند.
تجربیات موجود در كشورهای صنعتی و تازه صنعتی شده به روشنی نشان داده است كه تجمیع اینگونه شركتها در پایگاههایی به نام پارك فناوری، نهتنها پشتیبانی عمومی آنها را تسهیل میكند، بلكه از اجتماع آنها موجودیت نوینی شكل میگیرد كه توانمندی آن به مراتب بیش از جمع جبری توانمندیهای یكایك این شركتهاست. این توانمندی اضافی، نتیجه «همافزایی» ناشی از مبادله موثر اطلاعات، همكاری و همکوشی، و بهرهبرداری از تسهیلات مشترك است.
پارك فناوری پردیس بر پایه این چشمانداز راهبردی تأسیس شده است كه در آیندهای نزدیك بتواند به عنوان یك «کانون توسعه تكنولوژی پیشرفته» جلوههای درخشانی از مشاركت در فرایند خیزش و جهش صنعتی ایران اسلامی را به نمایش بگذارد. پارك فناوری پردیس، خانواده فرهیختهای خواهد بود كه اعضای آن در وهله اول با فرهنگ خانوادگی خود شناخته میشوند. این فرهنگ كه معرف «هویت جمعی» ما است، بر محور دیدگاهها و بنیادیترین ارزشهای مشترك ما (كه در این منشور تعریف شده است) شكل میگیرد. ما به یاری خداوند متعال، این فرهنگ شكوهمند را ایجاد نموده و به آن متعهد میباشیم.
شركتهایی كه در این پارك مستقر میشوند با آگاهی از نقش منحصر به فرد خویش در سرعت بخشی به نوآوریهای جهشی، منشور حاضر را كه بیانگر دیدگاهها و ارزشهای مشترك آنان است، به عنوان میثاق جمعی خود میپذیرند و با امضای آن، پیمان میبندند كه آن را سر لوحه فعالیتهای فردی و جمعی خویش قرار دهند.
اصل 1. آیندهنگری
امروز فوریت دارد و فردا «اهمیت». ما از فوریتهای جامعه اسلامی، در چارچوب توان خود، هرگز غافل نخواهیم شد، اما اعتقاد داریم كه پارك فناوری پردیس باید بتواند كلیدیترین تكنولوژیهای پیشرفته را در افق آینده روشن میهن اسلامی قرار دهد. تنها با رعایت این اصل است كه ما تعهد خویش را به سربلندی، رفاه و عزت نسلهای آینده نشان میدهیم.
اصل 2. تعالیگرایی
تكنولوژی پیشرفته نیازمند نهادها، مدیریت، فرهنگ، مناسبات و انسان پیشرفته و تعالیگراست. ما با درك این نیاز اساسی تأكید میكنیم كه پارك فناوری پردیس باید به گونهای سازماندهی و رهبری شود كه از دیدگاه جامعه علمی و فنی كشور به عنوان یك «مركز تعالی» شناخته شود.
اصل 3. نوآوری
پیشرفتهترین تكنولوژیها و تكنیكها زمانی میتوانند منشأ رشد اقتصادی باشند، كه در توسعه محصولات و خدمات نوآورانه، به تناسب نیازهای بازار، به كار گرفته شوند. ما تكنولوژیهای پیشرفته و مناسب را به هر روش و شكل لازم كسب كرده و آنها را در کوتاهترین زمان ممكن به فرصتهای بدیع نوآوری تبدیل خواهیم كرد.
اصل 4. كارآفرینی
در جامعه جوان ما، كه از مهاجرت مغزها رنج میبرد، تكنولوژی پیشرفته باید به گونهای هوشمندانه و متعهدانه در خدمت گسترش كارآفرینی صنعتی و مآلا توسعه فرصتهای شغلی پر کیفیت و چالشی برای مهندسان، پژوهشگران و دانشمندان جوان به كار گرفته شود. ما متعهد میشویم كه توانمندیها و مقدورات خود را تا سر حد ممكن در این راستا به كار گرفته، مخصوصا با حمایت از سازوکارهای موجود «مراکز رشد» به ایجاد و توسعه شرکتهای نوپا کمک کنیم.
اصل 5. نفوذ در بازارهای جهانی
شركتهای مستقر در پارك فناوری پردیس، نفوذ در بازارهای رو به رشد جهانی را نشانه گرفتهاند. موفقیت در این زمینه، نه تنها بقا و رشد پایدار ما را تضمین میكند، بلكه مهمترین شاخص برای ارزیابی شایستگیها و توانمندیهای فنی و صنعتی سطح بالایی خواهد بود كه ما به مشتریان خود تقدیم خواهیم داشت.
اصل 6. همكاری و همگرایی
موفقیت ما، به عنوان شركتهایی كه در پارك فناوری پردیس فعالیت میكنند، وابسته به همكاری و اشتراك مساعی در چارچوب نیازهای مشتركی است كه ما را به تجمع و همافزایی در این پایگاه ترغیب نموده است. كلیدیترین نیازهای مشترك ما عبارتند از:
ـ ایجاد یك بنیه قوی برای انتقال بهینه تكنولوژی
ـ پیریزی یك شالوده توانمند برای اجرای پروژههای مشترك تحقیقاتی و مهندسی
ـ شكلدهی به یك ساختار پشتیبانی جمعی، به ویژه تسهیلات مشترك آموزشی، اطلاعرسانی و بازاریابی
در این راستا جایگاه ویژهای برای اجرای پروژههای مشترك انتقال تكنولوژی و همچنین تحقیقات مشترك قایل خواهیم شد.
اصل 7. سیمای شهری جذاب و دعوتگر
شرکتهای مستقر در پارک خواهند كوشید با اجرای طرحهای ساختمانی مناسب و هماهنگ و رعایت ضوابط شهرسازی و معماری پارك و همكاری در اداره و نگهداری مطلوب آن، پارك فناوری پردیس را به نمادی از جذابیت و پاكیزگی و نظم، چنانكه در خور یك محیط فعالیت دانش محور باشد، درآورند.
اصل 8. توسعه فناوری
فناوری موتور حركت اقتصادی در جهان پرشتاب امروز است. با توجه به شكاف تكنولوژیكی بین ما و كشورهای صنعتی، مصممیم كه در شناسایی، جذب، بومی کردن، انتشار و توسعه فناوریها، به ویژه فناوریهای نوین پیشگام باشیم و الگویی مناسب برای صنایع كشور ارائه نماییم تا از اثرات توسعه فناوری در كشور بر اقتصاد و رفاه اجتماعی خود و دیگران بهرهمند گردیم. اصلیترین سرمایه ما در این راه، دانش، فناوری و نیروی انسانی متخصص و كارآفرین است كه از اهمیت خاصی برای ما برخوردار است.
اصل 9. حفظ محیط زیست و رعایت همسایگان
ما محیط زیست را یك سرمایه ملی، و حفظ آن را یك وظیفه اساسی میدانیم. پارك فناوری پردیس با رعایت اصول و موازین زیست محیطی، از هیچ كوششی در ایفای این وظیفه اساسی دریغ نخواهد كرد. ما به همسایگان خود ارج میگذاریم و با آنان برادر و مهربان خواهیم بود.
اصل 10. جهانگرایی
همكاری، استراتژی آینده ماست. توسعه علم و فناوری پیشرفته با «همكاری» عجین شده است. ما در راستای افزایش توانمندیهای خود، به همكاری بینالمللی به عنوان یك اصل غیرقابل اغماض مینگریم و علاقهمند هستیم با تمامی شرکتها و مراكز فناور در جهان ارتباط و همكاری تنگاتنگ داشته باشیم. در این زمینه هموطنان و ایرانیان خارج از كشور از جایگاه خاص و بالایی در نزد ما برخوردارند.