نخستین نشست خبری آنلاین وزیر ارتباطات برگزار شد
نخستین نشست خبری آنلاین محمدجواد آذری جهرمی (وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات) 19 اسفند ماه برگزار شد. در این نشست جهرمی به صورت آنلاین به سوالات خبرنگاران پاسخ داد.
به گزارش اکوسیستم، اولین سوالی که در این نشست از وزیر ارتباطات پرسیده شد، در مورد تشکیل نظام مهندسان IT بود، وی در پاسخ گفت که در حوزه ICT تشکیل صنفی با ظرفیت بالا و خروجی مشخصی نبودهایم. این حوزه به ایجاد یک صنف نیاز دارد و معاونت نوآوری و فناوری ما نیز در حال پیگیری این موضوع است.
وی در مورد برنامهها و اقدامات وزارت ارتباطات و فناوری ارتباطات در خصوص حمایت از کسب و کارهای نوپا، از راه اندازی یک شعبه از پارک سجاد در مشهد مقدس خبر داد. پارک سجاد یک پارک نوآورنه تجاری است و پس از راه اندازی شعبه مشهد، شرکتهای با ارزش ۵۰۰ میلیون تومان میتوانند وارد این پارک شوند.
جهرمی به اجرا و پیگیری طرح تکاپو با کمک وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در هفت استان اشاره کرد و نتایج آن را نیز مثبت دانست. وی از برنامه ریزی برای گسترش این طرح به تمام استانها در راستای اصلاح زیست بوم در کوتاه مدت خبر داد.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در مورد تصویب لوایح حقوق سایبری نیز تصریح کرد، لایحهای که همکاران ما به تازگی با همکاری پژوهشگاه قوه قضاییه در حوزه فاوا تدوین کردهاند، مراحل اصلاحی را طی میکند و این 5 لایحه از اولین موضوعاتی است که در سال آینده به هیئت دولت ارسال خواهیم کرد.
وی اعلام کرد که یک تیم از وزارت ارتباطات، نظام صنفی رایانهای و کسب و کارهای نوپا به منظور بررسی لایحه نظام مالکیت فکری تشکیل شده است. با سیگنالهای بسیار خوبی که از مجلس شورای اسلامی دریافت کردیم، امکان اصلاح لایحه فعلی وجود خواهد داشت و حتی احتمال دارد به لایحه جدید نیازی نباشد.
شورای عالی فضای مجازی فصل الخطاب است
جهرمی گفت: در کشور ما زمانی که دولت پاسخ بعضی شبهات را نمیدهد و در فضای رسانهای حضور ندارد، انتقاد میکنند که سیستم اطلاع رسانی دولت مناسب نیست. وقتی هم که در حوزهای مانند فناوری اطلاعات بنای وزیر، هدایت جریان اقتصادی و حرکتی بخش خودش است و نمیخواهد تصمیمات را در اتاق دربسته بگیرد و به دنبال همگرایی است، عدهای حاشیه درست میکنند. ریاست جمهوری به یک سری فعالیتهای سیاسی نیاز دارد و از دل گروههای سیاسی بیرون میآید. اما من یک فرد فنی هستم و به دنبال پیشبرد فعالیتهای فنی خودم هستم. شایعات را افرادی دامن میزنند که به دنبال حاشیه سازی در کشور هستند.
وی اضافه کرد: مصوبات شورای عالی فضای مجازی فصل الخطاب تکالیف دستگاهها است، بطور مثال در زمینه پیام رسان بومی عدهای علاقه دارند که بگویند کار وزارت ارتباطات است. ولی وظیفه ما صرفا ایجاد زیرساخت است و اعتماد سازی و کاربرد و ترویج وظیفه ما نیست و مشخص است که وظیفه کیست. وقتی میگوییم دیگران وظایف خود را انجام دهند، میگویند میخواهد رئیس جمهور شود.
وزیر ارتباطات گفت: نه تا به حال به ریاست جمهوری فکر کردهام، نه ایدهای برای آن دارم. در دربی قبلی هم چون پسرانم علاقه مند هستند، در ورزشگاه بودم. اکنون چون رئیس فیفا در این مسابقه حضور داشته است، گفتند برای دیدن شدن به ورزشگاه رفته بودم.
تعامل به منظور راهاندازی ارز دیجیتالی
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در مورد ارز مجازی ملی گفت: موضوع ارز، موضوع بانک مرکزی است اما وقتی دیجیتالی شد، بعد تکنولوژیکی پیدا میکند که مربوط به حوزه فناوری اطلاعات میشود. به دفعات اعلام کردهایم که در فضای مجازی، سطح دانش مردم بعضا از سطح دانش مسئولان فعال در این حوزه بیشتر است و در میان مسئولان حوزه فضای مجازی عقب افتادگی آگاهی را مشاهده میکنیم.
وی افزود: بانک مرکزی برای حمایت از فین تکها، تلاش خوبی داشته است، ولی نظام بانکی ما جدا از بانک مرکزی و دستگاههای نظام مالی، باید از تحولات فین تکها و ارزهای دیجیتال آگاهی داشته باشند. تعاملاتی با پست بانک و پژوهشگاه پولی و بانکی داشتهایم تا نمونهای از ارز دیجیتال پیاده سازی شود و آن را برای مسئولان کشور معرفی کنیم، به این ترتیب بانک مرکزی با چابکی بیشتری در این حوزه عمل خواهد کرد.
جهرمی ادامه داد: مفاهیم قانونی و فقهی و نظام مبادلات را در این نمونه مشاهده خواهیم کرد. فراخوان اولیه منتشر شده است و در ابتدای سال آینده افرادی که میتوانند به ما در این حوزه کمک کنند، انتخاب خواهند شد.
وی به این نکته اشاره کرد که سابق بر این، همه ارتباطات اینترنت کشور از جنوب بود و زمانی که قطع میگردید، کل ارتباطات ما تحت تاثیر قرار میگرفت. اما در حال حاضر چگالی ارتباطات را در ۱۳ نقطه مرزی تقسیم کردهایم تا به این ترتیب حتی در صورت قطعی چند مسیر، با مشکلی روبرو نشویم.
وزیر ارتباطات در پاسخ به پرسشی راجع به توسعه فیبر نوری، خاطرنشان کرد: شرکت MTN برای سرمایه گذاری در اپراتور چهارم ابراز تمایل کرده است. تفاهم اولیه نیز حاصل شده است و در مورد شروط ضمن عقد قرارداد نیز به توافق رسیدهایم. شرکت MTN مکاتبهای داشته است که تغییر تعرفهها و تغییرات نرخ ارز، باعث شد تا بیزینس مدل آنها با مشکل روبرو شود و خواستار مذاکره در این حوزه هستند. ما این موضوع را قبول نکردیم، زیرا افزایش نرخ ارز در مرحله سرمایه گذاری به نفع آنها خواهد بود. در زمینه تعرفهها نیز استدلال آنها را نپذیرفتیم و قرار شد در این مورد گزارش مدونی بدهند. ما از سرمایه گذار خارجی استقبال میکنیم، ولی MTN و شرکتهای داخلی برای ما تفاوتی نخواهند داشت.
جهرمی بیان کرد که برگزاری مناقصه تامین پهنای باند کشور از سمت زیرساخت، از پیش انجام شده است. در حال حاضر نیز تمام خریدها از طریق استعلام قیمت انجام میشود. در گذشته بین زیرساخت و تامینکنندگان پهنای باند خارجی واسطههایی وجود داشتند که باعث افزایش قیمت خرید پهنای باند تا ۱۰ برابر میشدند. ظرف یک سال و نیم گذشته تمام این شبکه دلالی را حذف کردیم و درنهایت قیمتها به طور چشمگیری کاهش یافته است.
وی راجع به به کارگیری دهه شصتیها در وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، گفت: سن مدیریتی در وزارت ارتباطات را ۱۰ سال کاهش دادهایم و پنج سال دیگر از آن کم خواهیم کرد. به علاوه مدیر کل تحول اداری وزارت ارتباطات و دستیار وزیر جوانان دهه شصتی هستند و طبق دستورالعملی اعلام کردهاند که از ظرفیت جوانان استفاده شود و از افراد باتجربه بیشتر در زمینههای مشورتی استفاده میشود.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در مورد آخرین وضعیت تحول دولت الکترونیک تشریح کرد: وزارت ارتباطات اقدامات فنی لازم را انجام داده است ولی بخش چرخه و فرآیند دولت الکترونیک، در سازمانهای دولتی ایراداتی دارد. اینکه هر سازمان یک لینک را در پنجره دولت الکترونیک قرار دهد، نمیتواند مفهوم این دولت را محقق کند. در دولت الکترونیک باید زنجیره خدمات در ادارات تعریف شود تا مردم دچار سرگردانی نشوند.
جهرمی ضمن اشاره به راهاندازی نرمافزار دولت همراه در آیندهای نزدیک، گفت: در این ابزار تلاش کردهایم تا مردم با دولت الکترونیکی ارتباط برقرار کنند و احتیاجات خود را در این بستر به صورت الکترونیکی رفع نمایند.
وی در پاسخ به سوالی راجع به راهاندازی ارز دیجیتال تلگرام اظهار داشت: زمانی در عرصه تلگرام مسئولان امنیتی به این نتیجه رسیدند که وجود سرویس صوتی در این پیام رسان میتواند مخاطراتی را همراه داشته باشد و آن را فیلتر کردیم. چنانچه بانک مرکزی به این نتیجه برسد که فعالیت ارز مجازی تلگرام میتواند مخرب باشد، با تمام وجود دستور قانونی را اجرا خواهیم کرد و اغماضی در این حوزه نمیکنیم. بانک مرکزی باید نظر تخصصی خود را در این مورد به کارگروه تعیین مصادیق مجرمانه یا شورای عالی امنیت ملی ارجاع دهد و ما نیز دستورات آنها را اجرا میکنیم.
نظرات