آیا تحصیلات بنیانگذاران در موفقیت استارتاپ مؤثر است؟

آیا تحصیلات بنیانگذاران در موفقیت استارتاپ مؤثر است؟

هرچند برای راه‌اندازی یک استارتاپ موفق و مدیریت آن نیاز به مدرک تحصیلی خاصی نیست اما داشتن دانش کافی مهم‌ترین و کلیدی‌ترین مورد برای راه‌اندازی یک استارتاپ موفق است.

اکوسیستم - بسیاری از موفق‌ترین مدیران و مؤسسان استارتاپ‌های بزرگ، افرادی هستند که از دانشگاه‌های معتبر دنیا مثل استنفورد، هاروارد و از این دست دانشگاه‌ها فارغ‌التحصیل شده‌اند. هرچند بسیاری از کارشناسان بر این باورند برای راه‌اندازی یک استارتاپ موفق مدرک به تنهایی نمی‌تواند چندان کمک‌کننده باشد اما به نظر می‌رسد در دانشگاه‌های معتبر دنیا به دانشجویان مهارت‌هایی یاد داده می‌شود که می‌تواند به آن‌ها برای راه‌اندازی یک استارتاپ موفق بسیار کمک نماید.

بر اساس آخرین بررسی‌های انجام شده بر روی دانشگاه‌های معتبر ایلات متحده آمریکا و همچنین بررسی پیشینه و سوابق تحصیلی مدیران استارتاپ‌هایی که ارزشی بالاتر از 1 میلیون دلار دارند، می‌توان به این نتیجه رسید که اکثر این افراد از دانشگاه‌های بسیار معتبر دنیا به خصوص آمریکا فارغ‌التحصیل شده‌اند. اگر چه در خصوص برخی از مؤسسان و مدیران استارتاپ های معتبر و بزرگ دنیا برخی از یافته‌ها متفاوت بود.

با بررسی فارغ‌التحصیلان دو دانشگاه هاروارد و استنفورد می‌توان به راحتی به این نتیجه رسید که دانشگاه هاروارد در رقابت خود با استنفورد برای تربیت مدیران خلاق و مؤسسان استارتاپ های معتبر بهتر عمل کرده است. هرچند هر دو این دانشگاه‌ها در رتبه‌بندی تربیت پایه‌گذاران استارتاپ‌های معتبر، در مقام اول قرار داشتند. به نظر می‌رسد دانشگاه استنفورد در بنیان‌گذاری استارتاپ‌های موفق بسیار قوی عمل کرده است. هرچند هاروارد مدیران مؤثرتر و کارآمدتری تربیت کرده است.

معمولاً مدیران و مؤسسان استارتاپ‌های قدرتمند دنیا افرادی بوده‌اند که در رشته MBA از یکی از دانشگاه‌های معتبر دنیا فارغ‌التحصیل شده‌اند. در کنار دانشگاه‌ هاروارد، دانشگاه پنسیلوانیا نیز افراد و مدیریان مؤثر و قدرتمندی را برای راه‌اندازی استارتاپ تربیت کرده است.

بر اساس بررسی‌های انجام شده هرچند دانشگاه بر روی تربیت بنیانگذاران قدرتمند استارتاپ مؤثر بوده است اما مدیران اجرایی قدرتمند الزاماً آن‌هایی نبوده‌اند که از دانشگاه‌های معتبر فارغ‌التحصیل شده‌اند. در این مطالعه لیستی از مراکز دانشگاهی که حدود 800 مدیر اجرایی استارتاپ ها با ارزش بالاتر از یک میلیون دلار را تربیت‌کرده‌اند تهیه شده است. این لیست شامل 20 دانشگاه و مرکز آموزشی است.

در این لیست، دانشگاه‌هایی مثل هاروارد، استنفورد و MIT در صدر قرار دارند. هاروارد توانسته بیشترین مدیر تأثیرگذار و مؤسس استارتاپ قدرتمند را تربیت و روانه بازار استارتاپ‌ها نماید. بعد از هاروارد، دانشگاه استنفورد قرار دارد که مدیران تربیت شده توسط این دانشگاه، در سال گذشته بیشترین استارتاپ‌های با ارزش بالای 1 میلیون دلار را از آن خود کرده‌اند. MIT در رده سوم برترین دانشگاه‌ها در تربیت نخبگان راه‌اندازی استارتاپ قرار دارد. در رده چهارم و پنجم این لیست به ترتیب دانشگاه‌های پنسیلوانیا و کلمبیا قرار دارند. در ادامه این لیست دانشگاه‌ها، مؤسسات و مراکز آموزشی دیگری قرار دارند که کمتر شناخته شده‌اند اما توانسته‌اند مدیران و بنیانگذاران استارتاپ مؤثری را تربیت نمایند.

اما نکته جالبی نیز وجود دارد. بیل گیتس و زاکربرگ که هر دو مؤسس معتبرترین شرکت‌های شناخته شده در جهان هستند هر دو از دانشگاه هاروارد اخراج شده‌اند و بعد از اخراج توانسته‌اند در راه‌اندازی کسب و کار خود به موفقیت‌های چشمگیری دست یابند.

هرچند داشتن مدرک معتبر به خصوص مدرک MBA از یک دانشگاه معتبر و شناخته شده برای راه‌اندازی استارتاپ می‌تواند مؤثر باشد اما مهم‌ترین ویژگی‌که می‌تواند منجر به راه‌اندازی و راهبری یک استارتاپ موفق شود، داشتن هدف مشخص و واضح در کنار سرمایه‌گذاری معتبر است.

نکته مهم دیگری که باید به آن توجه داشت این است که مدارس کسب و کار برتر در آمریکا تنها درصد کمی از دانش‌آموزان علاقه‌مند به تحصیل در حوزه کسب و کار را ثبت نام می‌کنند اما سهم آن‌ها در تربیت مدیران موفق بسیار ناچیز و محدود است. در واقع مشارکت این مدارس و مراکز در تربیت مدیران موفق بسیار محدود و ناچیز است.

بررسی‌های انجام شده در این مطالعه نشان داده است که پیشینه مدیران و مؤسسان استارتاپ های موفق و بزرگ بسیار متفاوت است و در برخی از موارد تناقضاتی با یکدیگر دارد. در واقع شاید نتوان به یک قانون کلی در خصوص نحوه موفقیت این افراد رسید. در حدود 3 هزار استارتاپ آمریکایی و در حدود 5 هزار استارتاپ جهانی دارای ارزش بیش از یک میلیون دلار هستند. شاید بیش از نیمی از این استارتاپ ها توسط افرادی رهبری و مدیریت می‌شوند که هرگز تحصیلات مرتبط در زمینه راه‌اندازی استارتاپ و یا کسب و کار نداشته‌اند.

در واقع این آمار و ارقام نشان‌دهنده این موضوع هستند که با قطعیت نمی‌توان گفت همه مدیران و مؤسسان استارتاپ‌های برتر و قدرتمند دنیا دارای سابقه تحصیلی عالی و مدرک از دانشگاه‌های بزرگ هستند. در واقع با بررسی‌های بیشتر می‌توان به این نتیجه رسید مدرک دریافتی بسیاری از مدیران از هیچ یکی از دانشگاه‌های معرفی شده در لیست 20تایی دانشگاه‌های برتر در حوزه کسب و کار نیست. البته این مسئله برای مدیران آمریکایی صادق است در حالی که بسیاری از مدیران غیر آمریکایی که استارتاپ‌های قدرتمند و معتبری را راه‌اندازی کرده‌اند فارغ‌التحصیل یکی از دانشگاه معتبر در این لیست هستند.

    نظرات