شروع فصل ورشکستگی استارتاپ‌ها

شروع فصل ورشکستگی استارتاپ‌ها

در شرایطی که به تازگی تعدادی از استارتاپ‌ها رسما ورشکستگی خود را اعلام کرده‌اند، تعدادی دیگر نیز با مشکلات شدید مالی دست و پنجه نرم می‌کنند و برای رهایی از این مشکل به بورس و فرابورس ایران درخواست پذیرش داده‌اند تا با استفاده از سرمایه عامه مردم تامین مالی کنند. از طرف دیگر کارشناسان در مورد ریسک این کسب و کارها به سرمایه گذاران هشدار می‌دهند.

به گزارش اکوسیستم، مدتی است که تعدادی از استارتاپ‌ها از جمله استارتاپی در حوزه تجارت الکترونیک به بورس و فرابورس ایران درخواست پذیرش داده‌اند تا به این ترتیب از طریق منابع عامه مردم تامین مالی کنند و حداقل تا مدتی از بحران خارج شوند، مسئله‌ای که در صورت تحقق، می‌تواند اعتبار و شفافیت بازار سرمایه را زیرسوال ببرد.

نخستین استراتژی این استارتاپ‌ها، جذب سرمایه از طریق صندوق‌های جسورانه بود. به همین دلیل در ماه‌های گذشته ۲۳ صندوق سرمایه‌گذاری جسورانه برای ورود به فرابورس ایران درخواست دادند، اما از این میان ۱۵ صندوق توانستند از فرابورس برای ورود موافقت اصولی بگیرند و از این تعداد تنها ۵ صندوق موفق به پذیره‌نویسی شدند.

براساس آمارهای اعلام شده ۵ صندوقی که به بورس وارد شدند و مجموع سرمایه شان ۱۴۵ میلیارد تومان است، تنها توانسته‌اند ۴۹ میلیارد و ۴۵۰ میلیون تومان از طریق سرمایه‌گذاران حرفه‌ای جذب کنند. در صورتی که قرار بود مجموع سرمایه صندوق‌های سرمایه‌گذاری پذیرفته شده در فرابورس، تا اوایل سال جاری حداقل ۱۰۰۰ میلیارد تومان باشد و این مبالغ در استارتاپ‌های دانش بنیان و دارای ایده نو سرمایه‌گذاری شود.

کارشناسانی اعتقاد دارند، این استارتاپ ها در سرازیری سقوط و ورشکستگی قرار دارند و سرمایه‌گذاری در آنها منطقی نیست. شواهد نشان می‌دهد که نظر کارشناسان مبنی بر شروع فصل ورشکستگی استارتاپ‌ها در این روزها درست بوده است، زیرا به تازگی خبرهای زیادی در مورد ورشکستگی استارتاپ‌ها شنیده می‌شود. بسیاری معتقد هستند که این استارتاپ‌ها ایده‌های نوآورانه‌ای نداشته‌اند و تنها کپی یک استارتاپ دیگر هستند. نداشتن مدل کسب و کار مناسب و ایده‌ای نو، این استارتاپ‌ها را با کمبود شدید منابع مالی مواجه کرده و از آن جایی که مدل کسب و کارشان بر مبنای تزریق منابع مالی بوده است، با شکست روبه‌رو می‌شوند.

طی هفته‌های گذشته نیز، چند استارتاپ خدماتی اعلام ورشکستگی کرده‌اند که تعدادی از آنها متعلق به مجموعه‌هایی بودند که به بورس و فرابورس ایران درخواست پذیرش داده‌اند. این استارتاپ‌ها با درخواست پذیرش از بورس و فرابورس ایران سعی دارند با تامین مالی خود از بازار سرمایه عمر طولانی‌تری داشته باشند، اما سرمایه‌گذاران حرفه‌ای با عدم استقبال از آنها،  این پیام را رساندند که سرمایه‌گذاری ریسک بسیار بالایی دارد و منطقی نیست. ورشکستگی زود هنگام تعدادی از این کسب و کارهای نوپا، پیام سرمایه‌گذاران حرفه‌ای را زودتر از آنچه که انتظار می‌رفت به بازار سرمایه رساند.

بعضی کارشناسان اعتقاد دارند که برگ‌ریزان کسب و کارهای اینترنتی شروع  شده است و برای ادامه حیات این کسب و کارها، صاحبان آنها باید ایده‌هایی نو برای مدل کسب و کار خود خلق کنند و از کپی برداری بپرهیزند.

از طرف دیگر، موضوع ارزش‌گذاری استارتاپ‌ها نیز با اختلاف نظرهای زیادی مواجه بوده است و نهاد ناظر بازار سرمایه نیز اعلام کرده‌اند که ارزش‌گذاری‌های استارتاپ‌ها را قبول ندارد، زیرا مشخص نیست که این اعداد و ارقام برچه اساسی محاسبه شده‌اند. بسیاری نیز معتقدند، ارزش‌های اعلام شده از سوی استارتاپ‌ها، غیر واقعی و صرفا یک مانور تبلیغاتی است.

    نظرات