۱۰ ارمغان برتر فناوری بلاکچین، آیا این فناوری می‌‌تواند ما را نجات دهد؟

۱۰ ارمغان برتر فناوری بلاکچین، آیا این فناوری می‌‌تواند ما را نجات دهد؟

بلاکچین یک تکنولوژی نوین و دفتر کل غیرمتمرکز است که می‌تواند با ویژگی‌های منحصر به فرد خود و غیرمتمرکز نمودن پایگاه‌های داده، تحولی عظیم در سیستم‌های کنونی دنیا به وجود آورد، در این مقاله به معرفی ده کاربردی پرداخته شده است که به واسطه آن‌ها بلاکچین می‌تواند در دنیای ما تاثیر بگذارد.

بلاکچین نسل بعدی اینترنت است و شانس دوباره‌‌ای برای دستیابی به هدفی است که مدت‌‌هاست به کمک نت در جست و جوی آن هستیم. اندیشمندان در گذشته تصور می‌‌کردند اینترنت شبکه‌‌ای است که می‌‌تواند ستمدیده‌‌ترین مردم جهان را رهایی بخشد، اطلاعات و فرصت‌‌ها را در دسترس همگان قرار دهد و در نتیجه بازپخش ثروت و برابر اجتماعی را به ارمغان آورد.

در نهایت مشخص شد که برخی از این تئوری‌‌ها در عمل چیزی جز خیال نیستند. با این وجود اگر فناوری بلاکچین، به درستی پیاده شود، توانایی این را دارد که ما را به آن هدف‌‌ها برساند و به ما کمک کند دنیایی برابرتر و خوشبخت‌‌تر بسازیم.

شرکت حسابداری PwC در تازه‌‌ترین گزارش خود با نام « ساخت بلوک (بلاکچین)هایی برای سیاره‌‌ای بهتر » تا آنجا پیش رفته که بلاکچین را بنیان فناوری نوظهور چهارمین انقلاب صنعتی توصیف می‌‌کند و تغییر سرنوشت جهان را به وسیله‌‌ی آن پیش‌‌بینی می‌‌کند.

من می‌دانم که به کارگیری این فناوری هنوز در آغاز راه است و شکی وجود ندارد که هنوز چالش‌‌های بزرگی در این مسیر باقی است که بر آن‌‌ها غلبه نکرده‌‌ایم. اما ما در آستانه‌‌ی یک انقلاب بزرگ قرار گرفته‌‌ایم. پس بهتر است سراغ کار خود برویم و برای تحقق آن تلاش کنیم.

۱۰ ارمغان بزرگ فناوری بلاکچین #۱۰ حفظ روزنامه‌‌نگاری مستقل (به عنوان یکی از ارکان دموکراسی)

theres-something-in-the-air

هم ‌‌اکنون آزادی رسانه و روزنامه‌‌نگاری در سراسر جهان آن چنان در خطر است که هرگز سابقه نداشته است. ما برای نجات دموکراسی‌‌های مختلف در این دوره‌‌ی حساس نیازمند شهروندانی هستیم که به خوبی آگاه شده‌‌اند و می‌‌توانند داوری‌‌های اخلاقی مهمی انجام دهند. این مهم تنها هنگامی امکان‌‌پذیر است که مطبوعات آزاد و قدرتمند تنور بحث و مناظرات را داغ کنند و کنش‌‌های اجتماعی را به جریان اندازند.

یک نمونه از پروژه‌‌ای در این فضا: Civil

« سیویل » (Civil) پروژه ای است که در راستای دگرگون ساختن مسیر کاپیتالیسم و ژورنالیسم تلاش می‌‌کند. هدف از پروژه کمک به ژورنالیسم پویا (sustainable journalism) در سراسر جهان می‌‌باشد. این هدف با به کارگیری یک مدل نامتمرکز از جنس بلاکچین و اقتصاد کریپتو دنبال می‌‌شود.

سیویل می‌‌کوشد ژورنالیست‌‌ها و پشتیبانان آن‌‌ها را توانمندتر سازد تا آنان ملموس‌‌تر و شفاف‌‌تر درگیر کار خود شوند. سیویل با ایجاد یک مدل نوین پشتیبانی مالی در یک اکوسیستم پشتیبانی به ژورنالیست‌‌ها کمک می‌‌کند بیش‌‌ از هر چیز خود را وقف خواسته‌‌های مخاطبان سازند.

برای آشنایی با این پروژه به سایت آن بروید: https://civil.co/

#۹ برهم زدن برهم‌‌ زنندگان

uber-lyft

ویتالیک بوترین (Vitalik Buterin) بنیان‌‌گذار پلتفرم اتریوم در مصاحبه‌‌ای در سال ۲۰۱۵ گفت:

« در حالی که بیشتر فناوری‌‌ها با واداشتن کارکنان به کارهای فرودست در پی اتوماتیک‌‌سازی آن‌‌ها هستند، بلاکچین می‌‌کوشد مرکز را اتوماتیک‌‌سازی کند. بلاکچین به جای بیکار کردن رانندگان تاکسی، اوبر را بیکار می‌‌کند و به رانندگان تاکسی امکان می‌‌دهد مستقیما با مشتریان کار کنند ».

نمونه‌‌ای از یک پروژه در این فضا: DAV

DAV یک پلتفرم نرم‌‌افزاری متن باز است که به همگان امکان می‌‌دهد خدمات حمل و نقل را در یک بازار نامتمرکز خرید و فروش نمایند. DAV با تمامی وسایل جابجایی از خودرو گرفته تا پهپاد و کشتی کار می‌‌کند و زمینه را فراهم می‌‌کند تا آن‌‌ها یکدیگر را بشناسند، با هم ارتباط برقرار کنند و تراکنش انجام دهند. (منبع DAV)

برای آشنایی با این پروژه به سایت آن بروید: https://dav.network/

۸# حفاظت از دیتای شخصی

anonymous

احتمالا رسوایی موسسه‌‌ی کمبریج آنالیتیکا (Cambridge Analytica) زیرشاخه‌‌ فیسبوک در مورد اطلاعات کاربران شما را نگران کرده و یا ممکن است از رخنه‌‌ی به داده‌‌های اوبر (Uber) نگران پیدا کرده باشید. هرچه شرکت‌‌های واسطه‌‌ بیشتری به اطلاعات ما دسترسی پیدا کنند، ریسک سوءاستفاده، دزدیده شدن و لو رفتن اطلاعات شخصی ما بیشتر می‌‌شود. پس شاید بهتر باشد به جای اینکه اطلاعات خود را به شرکت‌‌ها بدهیم آن‌‌ها را در یک دفتر ثبت نامتمرکز ذخیره کنیم؛ جایی نقطه‌‌ی آسیب‌‌پذیری ندارد و به ما اختیار کامل می‌‌دهد تا انتخاب کنیم چه داده‌‌هایی را با چه کسانی در میان بگذاریم.

نمونه‌‌ای از یک پروژه در این فضا: انیگما

پروژه‌‌ی انیگما (Enigma) پروتکلی است که هدف آن محافظت از حریم خصوصی داده‌‌ها در کنار ایجاد امکان اجرای عملیات کامپیوتری روی آن‌‌ها است. کاربران به لطف انیگما می‌‌توانند اختیار دیتای شخصی خود را به دست گیرند. انگیما اجازه نمی‌‌دهد پلتفرم‌‌های مختلف این داده‌‌ها را آنالیز یا تبدیل به پول کنند.

برای آشنایی با این پروژه به سایت آن بروید: https://enigma.co/

۷# ردگیری هدایای خیریه

dsc_۰۲۳۷

در سال‌‌های گذشته بخش سوم (صنعت خدمات در تئوری سه بخشی یا اقتصاد سه بخشی. بخش دوم ساخت و تولید و بخش نخست مواد خام می‌‌باشد) با بحران‌‌های بزرگی دست به گریبان بوده است و این معضل به ویژه در انگلستان به خوبی مشاهده می‌‌شود. انتقاد‌‌های گسترده‌‌ای به این بخش وارد شده که از نفوذ‌‌ به داده‌‌ها تا رسوایی‌‌های بدرفتاری جنسی، درمیان‌‌گذاری اطلاعات، گردآوری هزینه تهاجمی و بسیاری موارد دیگر را هدف قرار می‌‌دهد. عرضه اولیه سکه (ICO) در گزارش سالانه‌‌ی خود به ۱۱ مورد جریمه‌‌ خیریه‌‌ها اشاره می‌‌کند. این جریمه‌‌ها که روی هم £۱۳۸,۰۰۰ می‌‌باشد به خاطر عدم پایبندی به قانون در پردازش اطلاعات شخصی افراد تعیین شده‌‌اند. نیکوکاران در حال از دست دادن اعتماد خود به خیریه‌‌ها هستند. آن‌‌ها نگرانند آنچه اهدا می‌‌کنند به مقصد نرسد.

بلاکچین می‌‌تواند شفافیت کامل را برای نیکوکاران به وجود آورد و آنان را نسبت به آنچه اهدا می‌‌کنند مطمئن سازد. نهادهای خیریه می‌‌توانند از این فناوری استفاده کنند و بدون نیاز به واسطه، تراکنش‌‌های نیکوکاری را پذیرش و ثبت نمایند. در نتیجه این فناوری میزان کارایی را برای موسسات خیریه بالا می‌‌‌‌برد و ضمن کاهش هزینه‌‌ها اعتماد نیکوکاران را بیشتر می‌‌کند.

نمونه‌‌ای از یک پروژه در این فضا: آلیس

آلیس (Alice) با بهره‌‌گیری از فناوری بلاکچین به نیکوکاران نشان می‌‌دهد پولی که هدیه کرده‌‌اند دقیقا چه کاری انجام داده است. نیکوکاران می‌‌توانند هدایای خود را متوقف سازند تا خیریه‌‌ای که مسئول رسانده هدیه است ثابت کند اهداف اهدا برآورده شده‌‌اند. با استفاده از این ابزار می‌‌توانیم تضمین کنیم که کمک ما تاثیر داشته، در غیر این صورت می‌‌توانیم پول خود را پس بگیریم.

برای آشنایی با این پروژه به سایت آن بروید: https://alice.si/

۶# تقویت سرمایه‌‌گذاری‌‌هایی که رشد را ممکن می‌‌سازد

دسترسی به اعتبار همواره یکی از بزرگ‌‌ترین چالش‌‌های موجود بر سر راه کسب و کارهای کوچک و کارآفرینان سراسر جهان بوده است. این مشکل در کشورهای در حال توسعه راه دسترسی به خدمات مالی سنتی را می‌‌بندد و وام‌‌های نقدی محلی با بهره‌‌های گزاف را به عنوان تنها گزینه باقی می‌‌گذارد. امکان‌‌پذیر ساختن چنین سرمایه‌‌گذاری‌‌هایی در واقع زیربنای رشد جوامع در حال توسعه است.

نمونه‌‌ای از یک پروژه در این فضا: اِتیک هاب

اتیک هاب (EthicHub) می‌‌کوشد فاینانس تامین اعتبار را دموکراتیزه سازد و فرصت‌‌های سرمایه گذاری را به شکلی منصفانه در اختیار همه قرار دهد. طرح‌‌های کوچک و فاقد پشتیبانی بانک می‌‌توانند از نرخ‌‌های بهره‌‌ پایین‌‌تر و نقدینگی بیشتر برخوردار گردند. در نتیجه بهره‌‌وری چنین طرح‌‌هایی بهبود می‌‌یابد، سود آن‌‌ها بیشتر می‌‌شود و در نهایت کیفیت زندگی بالا خواهد رفت.

برای آشنایی با این پروژه به سایت آن بروید: https://ethichub.com/

۵# افزایش بازده انرژی

windkraftanlagen-im-neuen-windpark-straubenhardt

حوزه‌‌ انرژی با ورود پروژه‌‌های بلاکچین و اینترنت اشیاء در مسیر کامیابی قرار گرفته است.

شفافیت کامل تراکنش‌‌ها سرعت واریزها را تا نزدیک به حالت آنی بالا می‌‌برد. در این میان شمار واسطه‌‌ها کمتر می‌‌شود و روند کار ساده‌‌تر می‌‌شود؛ در نهایت بازده عملیاتی بالا می‌‌رود. برخی پروژه‌‌ها تا آنجا پیش رفته‌‌اند که از گرمای پسماند معادن برای گرم کردن خانه‌‌ها و استخرها استفاده می‌‌کنند و حتی انرژی کشتگاه‌‌ها و استخرهای پرورش ماهی را با آن تامین می‌‌کنند.

یک پروژه‌‌ی جالب در این فضا: پاور لجر

پاور لجر (Power Ledger) برنامه‌‌ای با هدف توانمندسازی افراد و جوامع در سراسر جهان است که برق ارزان و مطمئن و بازگشت‌‌پذیر در اختیار آنان قرار می‌‌دهد. در این پروژه، به لطف فناوری بلاکچین، خریداران می‌‌توانند منبع برقی که می‌‌خواهند استفاده کنند را برگزینند و خانه‌‌داران می‌‌توانند با تولید برق مازاد، آن را به همسایگان خود بفروشند.

برای آشنایی با این پروژه به سایت آن بروید: ://www.powerledger.io/

۴# کمک به آسیب‌‌پذیرترین‌‌‌‌ها

بانک جهانی در سال ۲۰۱۷ تخمین زد که بیش از ۱ میلیارد نفر در سراسر جهان نمی‌‌توانند هویت خود را به صورت رسمی ثابت کنند؛ چیزی که اثبات‌‌ آن برای دریافت خدمات بهداشتی و درمانی، آموزشی، مالی و دیگر خدمات حیاتی ضرورت دارد. دیده‌‌ شده که پوشش خدمات مالی کلید کاهش فقر است و این درحالی است که بانک جهانی می‌‌گوید دو میلیارد نفر از مردم جهان هنوز حساب بانکی ندارند. بنابراین این افراد نمی‌‌توانند تراکنش امن انجام دهند؛ از بیمه برخوردار شوند یا برای گرفتن تسهیلات در آینده سابقه‌‌ی اعتباری ایجاد نمایند.

بلاکچین می‌‌تواند با ایجاد هویت دیجیتالی، پدیده‌‌ی کلاهبرداری در جابجایی پول را از بین ببرد، از بروز شلوغی در گذرگاه‌‌‌‌های انسانی جلوگیری نماید و در کشورهایی که تورم آن‌‌ها به سطح غیرقابل مهار رسیده راهی برای ذخیره‌‌ی ارزش پیش پای مردم بگذارد. پروژ‌‌های ایجاد شده در این زمینه در حال شکوفا شدن هستند.

نمونه‌‌ای از یک پروژه در این فضا: ساخت بلوک

ساخت بلوک (Building Blocks) نام پروژه‌‌ای است که به وسیله‌‌ی برنامه جهانی غذای سازمان ملل راه‌‌اندازی شده است. این پروژه با بهره‌‌گیری از ترکیب اسکن چشمی و فناوری بلاکچین جابجایی پول را در کمپ‌‌های پناهندگان سریع‌‌تر، ارزان‌‌تر و امن‌‌تر ساخته است.

هومن حداد (Houman Haddad) سرمایه گذار این پروژه در مصاحبه با نشریه تکنولوژی MIT چشم‌‌انداز خود را توضیح می‌‌دهد: « پناهندگان سوری با به کارگیری چنین سیستمی می‌‌توانند هویت حقوقی خود را بار دیگر به دست آورند؛ هویتی که مدت‌‌ها پیش، هنگامی که از خانه گریختند همراه با اسناد و دارایی‌‌هایشان گم شد. در این پروژه، یک پناهنده می‌‌تواند به آسانی مدارک تحصیلی خود را ثابت کند، نسبت خود با فرزندانش را نشان دهد و برای راه ‌‌انداختن کسب و کار وام دریافت کند ».

۳# گسترش زیبایی (و نجات جنگل‌‌های بارانی آمازون)

برای چندین سده، کشورهای پیشرفته به شکلی غیرمنصفانه از منابع و دانش کشورهای در حال توسعه استفاده کردند. پیامد این کار نابودی گیاهان و حیوانات است و تاثیرات نامطلوبی روی اقتصاد کشورهای ضعیف برجای گذاشته است.

یک پروژه‌‌ی جالب در این فضا: بانک کد زمین

هدف پروژه‌‌ بانک کد زمین (Earth Bank of Codes) نمایان ساختن دارایی‌‌های بیولوژیک و بیومتریک طبیعت و فراهم ساختن دسترسی به آن‌‌ها برای دانشمندان و نوآوران سراسر جهان است. بانک کد زمین همچنین می‌‌کوشد به روند دزدی زیستی لطمه وارد کند و به تسهیم عادلانه و برابر مزایای تجاری همراستا با کنوانسیون گوناگونی زیستی پروتکل ناگوبا (Nagoya Protocol) کمک کند. (منبع: بانک کد زمین)

این پروژه با مشارکت پروژه‌‌ی بیوژنوم زمین (Earth BioGenome Project) و فروم جهانی اقتصاد راه‌‌اندازی شده است.

برای آشنایی با این پروژه به سایت آن بروید: https://www.earthbankofcodes.org/

۲# کمک به نجات دموکراسی

polling-station

جِیمی بارتلت (Jamie Bartlett) در کتاب فوق‌‌العاده‌‌ خود به نام « مردم در برابر تکنولوژی » (The People Vs Tech) می‌‌گوید:

ما عادت کرده‌‌ایم که دولت‌‌ها در آستانه‌‌ی انتخابات انواع و اقسام پول‌‌ها را وعده بدهند و پس از آن انگار نه انگار. حسابداری و قراردادهای مبتنی بر بلاکچین می‌‌توان به ایجاد پیوند میان وعده‌‌ها و خروجی‌‌های واقعی کمک کند. به این ترتیب عموم مردم می‌‌توانند پیگیری کنند و ببینند مالیات‌‌هایشان چگونه خرج شده است.

یک پروژه‌‌ی جالب در این فضا: رای‌‌بان

پروژه‌‌ی رای‌‌بان (VoteWatcher) توسط نیک اسپانوز (Nick Spanos) ایجاد شده و هدف از آن برقراری شفافیت کامل در سیستم انتخاباتی مدرن می‌‌باشد. رای‌‌بان با فراهم آوردن پیشرفته‌‌ترین فناوری‌‌ها و ایجاد یک ساز و کار رای‌‌گیری امن و مطمئن در جهان، انتخاب یکایک مردم را تحقق می‌‌بخشد. (منبع: رای‌‌بان)

برای آشنایی با این پروژه به سایت آن بروید: http://votewatcher.com/

entropy

تغییرات آب و هوایی به احتمال فراوان بزرگ‌‌ترین چالش زیست‌‌محیطی پیش روی ما انسان‌‌ها است.

به کارگیری فناوری‌‌های بلاکچین در این زمینه گستردگی زیادی دارد؛ از کاهش اثرات کربن گرفته تا ایجاد انگیزه‌‌ی بازیافت به کمک ژتون‌‌ها، حفاظت از حیات وحش، حفظ منابع طبیعی و بسیاری دیگر.

یک پروژه‌‌ی جالب در این فضا: ائتلاف زنجیره اقلیمی

اوایل سال جاری، سازمان ملل از قصد خود برای کمک به ایجاد گروه تازه‌‌ای به نام ائتلاف زنجیره اقلیمی (Climate Chain Coalition) یا به اختصار CCC خبر داد. این ابتکار جهانی می‌‌کوشد با بهره‌‌گیری از همکاری اعضاء بلاکچین را در راستای فاینانس اقلیمی گسترش دهد. (منبع: ائتلاف زنجیره اقلیمی)

برای آشنایی با این پروژه به سایت آن بروید: https://www.climatechaincoalition.io/

موارد نهایی

این فناوری هم اکنون در حال تغییر مسیر بسیاری از صنایع است. پویایی آن در زمینه‌‌هایی همچون فاینانس، زنجیره عرضه، بیمه، حسابداری و بهداشت و درمان بیشتر و برجسته‌‌تر می‌‌باشد. ‌‌اکنون به جایی رسیده‌‌ایم که تغییر را احساس می‌‌کنیم. حال این به ما بستگی دارد که گام به جلو بگذاریم و این فناوری نوین را در راه درست پیش ببریم.

منبع https://ablockchain.center/

لینک اصل خبر در سایت شتاب دهنده بلاکچین (ABC)

    منبع خبر

    شتاب دهنده بلاکچین (ABC)

    شتاب دهنده بلاکچین (ABC)

    شتابدهنده تخصصی تکنولوژی بلاک چین

    نظرات