کیفیت دام با دانش ژنتیک افزایش مییابد
به گزارش مرکز ارتباطات و اطلاعرسانی معاونت علمی و فناوری رییسجمهوری، تامین منابع غذایی با توجه به رشد جمعیت نیازی اساسی است. در این راستا تکثیر دام های پرتولید و دارای سابقه ژنتیکی بالا اهمیت بسیاری دارد. تولید انبوه جنین آزمایشگاهی و انتقال رویان از مهمترین روشهایی است که توانایی انتشار این خصوصیات را به طور کامل و به سرعت در گلهها دارند. پس تکنیک انجماد بی عیب و نقص بخش جدایی ناپذیر از برنامه انتقال رویان است که موجب انعطاف پذیری خاصی در جهت اجرای برنامه می شود. بنابراین بهینه سازی تکنیک انجماد رویان بسیار ضروری است. در سالهای اخیر پروتکلهای آزمایشگاهی مختلفی برای انجماد شیشهای جنین گاو ارائه شده است. این روش جایگزین مناسب در مقایسه با انجماد آهسته به حساب می آید.
اما برای استفاده در مقیاس صنعتی محدودیتهای تکنیکی این روش باید مرتفع شود. تکنیک انجماد رویان زمانی بازار پسند، بسیار عملی و تجاری است که به توان رویان منجمد شده را بدون نیاز به کارشناس خبره، تجهیزات آزمایشگاهی نظیر انکوباتور، میکروسکوپ و در زمان کوتاه به سهولت ذوب کرد و سپس به دام گیرنده انتقال داد. در نتیجه، انجام پروسه انجماد رویان با استفاده از روش انجماد شیشهای و انتقال مستقیم میتواند راهکاری موثر برای بهبود و اصلاح ژنتیکی دام های کشور و در نتیجه تولید بالاتر و عدم وابستگی از نظر محصولات به دیگر کشورها باشد.
پس با توجه به اهمیت این موضوع محققان در پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری با پشتیبانی صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری پژوهش «بهینه سازی انجماد شیشه ای در جنین های گاوی برای انتقال مستقیم» را به اتمام رساندند.
مجتبی دشتی زاد مجری این طرح پژوهشی بیان کرد: نیاز به مواد غذایی و منبع تغذیه ای بالاتر اهمیت تعریف این پروژه را نشان می دهد تا نسل دام هایی با ژنتیک برتر ادامه یابد. به این معنا که با استفاده از تکنیک های کمک باروری برای اصلاح نژاد دام و حفظ گونه های برتر اقدام کنیم. در نهایت نیز این گونه های برتر به سطح کشور یا حتی سایر کشورها پخش شود.
وی ادامه داد: پس در این طرح تکنیک انجماد بررسی شد تا رویان حاصل از لقاح مصنوعی را حفظ کنیم و با روشی مناسب آن را مستیقم انتقال دهیم. در این روش جنین فریز شده در داخل محفظه هایی با وجود محلول های انجماد قرار دارد. این محلول انجماد با وجود حباب هوا از محلول ذوب جدا شده است. در زمان لازم برای ذوب جنین با تکان دادن آن محلول ذوب در مجاورت جنین قرار می گیرد و عمل ذوب انجام می شود.
دشتی زاد همچنین بیان کرد: بهینه سازی محلول های ذوب و انجماد از دیگر اقداماتی است که با انجام این طرح صورت پذیرفت تا از آسیب مکانیکی و تشکیل کریستال یخ جلوگیری شود. بنابراین در این محلول ها از مواد طبیعی استفاده کردیم. ترکیب پروتئینی از پیله کرم ابریشم و عسل طبیعی موادی است که در این محلول ها جایگزین شد.
پایان پیام/۲۵
لینک اصل خبر در سایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری
نظرات