معرفی صنعت تشخیص آزمایشگاهی (IVD)
آزمایشگاه از بخش های اساسی و مهم یک بیمارستان یا مرکز درمانی است. پزشکان بعد معاینه بالینی بیمار، نیاز دارند تا از وضعیت درونی بیمار هم آگاه شوند و این سرآغاز فعالیت تشخیصی آزمایشگاه است. سالیان زیادی است آزمایشگاه به عنوان یار کمکی پزشکان در پیش بینی، تشخیص، درمان و مانیتورینگ بیماران در حال فعالیت است و کسی جز متخصصان آزمایشگاه از پشت صحنه آن با خبر نیست. بعد از ورود بیمار به آزمایشگاه و نمونه گیری، فرآیند اصلی تشخیص آزمایشگاهی آغاز می شود. فناوری های تشخیص آزمایشگاهی یا (In Vitro Diagnostics (IVD محصولاتی هستند که در فرایند تشخیص به کمک بیماران و متخصصین آزمایشگاه می آیند تا در کمترین زمان و با بیشترین دقت و صحت، وضعیت بدن انسان را بررسی کنند.
بر اساس تعریف سازمان غذا و دارو ایالات متحده آمریکا، IVD به محصولات تشخیص آزمایشگاهی، شامل واکنشگرها، ابزارها و نرم افزارهایی هستند که برای پیشگوئی، تشخیص و مانیتورینگ بیماری ها مورد استفاده قرار می گیرند، گفته میشود. این محصولات برای بررسی نمونه هایی که از بدن انسان گرفته شده اند مانند خون، بزاق، ادرار و سایر مایعات و بافت ها طراحی و ساخته شده اند.
در گذشته، با توجه به امکان خطای بالا در روش های قدیمی تشخیصی آزمایشگاه، معمولا پزشکان در انتخاب مسیر درمانی بیماران دچار شک و تردید بودند و برای اطمینان خاطر از چند روش درمانی استفاده میکردند که این خود آثار مخرب و زیان آوری را برای بیمار به همراه داشت، اما امروزه با پیشرفت فناوری IVD در جهان، صحت و دقت آزمایش های تشخیصی بالا رفته و پزشک می تواند با اطمینان خاطر مسیر درست درمان را برای بیمار انتخاب کند. همچنین توسعه و پیشرفت این فناوری باعث افزایش سرعت فرایند های آزمایشگاهی شده است که در مواقع اورژانسی باعث نجات جان بیمار میشود.
پیشرفت IVD در طول زمان باعث به وجود آمدن نسل های مختلف IVD شده است، به طوری که مسیر تکامل آن از تشخیص بیماری ها به سمت پیش بینی بیماری ها سیر کرده است. نسل اول به حوزه آزمایش های بیوشیمیایی و میکروبی اختصاص دارد که آزمایش های روتینی مانند سدیم، پتاسیم، سنجش آنزیم های کبدی و … در این حوزه جا می گیرند. پس از آن نسل دوم IVD به حوزه تشخیص آزمایشگاهی معرفی شد که انجام آزمایش های میکروسکوپی مانند آزمایش شمارش سلول های خونی (CBC) را تسهیل کرد به طوری که اکنون دستگاه هایی در این حوزه به وجود دارند که جواب آزمایش را ۳۰ ثانیه پس از دادن نمونه به دستگاه به کاربر تحویل می دهند. نسل سوم که گامی بلند در حوزه تشخیص آزمایشگاهی بود مربوط به آزمایش های ایمونواسی است که با کمک واکنش های آنتی بادی و آنتی ژن توانست روند بسیاری از آزمایش های هورمون شناسی، تشخیص بیماری های ویروسی و عفونت های باکتریایی را بهبود ببخشد. نسل چهارم IVD مربوط به آزمایش های مولکولی است که به آزمایش های تشخیص جهش در ژن های بیماری زا و واریانت های مولکولی کمک میکند. پس از آن و برای توالی یابی ژن ها و تشخیص بیماری های ژنتیکی، نسل جدیدی از IVD معرفی شد تا در خصوص تشخیص علل ژنتیکی بسیاری از بیماری ها و سندروم ها از جمله اختلالات و ناهنجاری های مادرزادی، که پیش از این به علت محدودیت تکنیک های مورد استفاده، تحت عنوان (به علت نامعلوم) شناخته می شدند، به کمک پزشکان بیاید. پس از توسعه صنعت رباتیک و هوش مصنوعی، نسل ششم IVD نیز معرفی شد که از این صنعت در حوزه تشخیص آزمایشگاهی استفاده شده است و دستگاه هایی عرضه شدند که بدون دخالت دست و به صورت تمام اتوماتیک، چند آزمایش را به صورت همزمان انجام میدهند و جواب نهایی را با دقت و صحت بالا به کاربر ارائه می دهند.
با توجه به وسعت بالای حوزه IVD و ظرفیت بالای علمی کشور و با توجه به نیاز و اولویت کشور در تولید محصولات داخلی، شتابدهنده سیناپس با محوریت رفع نیاز های صنعت تشخیص آزمایشگاهی کشور و با نگاه به صادرات این محصولات در حال فعالیت است تا با کمک به تولید این محصولات، نیاز کشور را از کالای خارجی برطرف سازد و به توسعه این صنعت در کشور کمک کند.
لینک اصل خبر در سایت سیناپس
نظرات