معاون رییس جمهوری در سفر یک روزه به خوزستان: توسعه بدون دانشگاه پایدار نخواهد بود
اهواز- ایرنا- معاون علمی و فناوری رییس جمهوری با بیان اینکه در اقتصاد نفتی چیزی به نام صنعت وجود ندارد، گفت: توسعه با پول نفت و بدون نقش آفرینی دانشگاه پایدار نخواهد بود.
به گزارش ایرنا سورنا ستاری روز دوشنبه در شورای اقتصاد مقاومتی خوزستان در استانداری افزود: عادت به پول نفت یک فرهنگ خطرناک است و باید برای جلوگیری از مهاجرت نخبگان از این فرهنگ دوری کنیم.
وی با بیان اینکه همه در اقتصاد نفتی وارداتچی هستند، گفت: طبیعی است که اگر یک جوان نخبه بخواهد در این حوزه فعالیت تولیدی داشته باشد باید بازار آن فراهم شود ولی می بینیم حتی ادارات از او خرید نمی کنند و تمایل دارند کالای های مورد نیاز خود را از خارج از کشور تامین کنند.
وی افزود: اینکه یک خط تولید را از خارج از کشور وارد کنیم اسم آن صنعت نیست و باید گفت که کارخانهای را وارد کردهایم و این کار شاید باعث اشتغال شود اما توسعه پایدار درپی ندارد به این دلیل که دانشگاههای کشور در راه اندازی و ایجاد آن نقشی ایفا نکردهاند.
ستاری بیان داشت: خوزستان از صنعت نفتی برخوردار است که بهرهای برای استان ندارد به این خاطر که صنایع خارجی محصولات آن را تامین میکنند.
معاون رییس جمهوری افزود: روزی که پایان عمر نفت و منابع زیر زمینی فرابرسد همه زیرساختهای ایجاد شده تحت تاثیر این موضوع قرار میگیرند.
وی گفت: کشور ما ۶ هزار سال تاریخ فناوری، اقتصادی، تجاری و … در دنیا دارد لذا نباید به جایی برسد که این ترس و سوال پیش بیاید که اگر نفت ما را نخرند چه بلایی سر ما میآید.
ستاری با اشاره به نقش ظرفیت های بومی در رشد و توسعه هر استان افزود: مردم خوزستان با سه هزار و ۸۰۰ عضو هیئت علمی و ۱۹۰ هزار دانشجو باید تفاوت در زندگی را احساس کنند.
وی خطاب به مدیران و اعضای هیئت علمی گفت: ما در دانشگاههای دولتی که هزینه آن از پول مالیات مردم تامین شده است درس نخواندهایم که صرفاً مقاله بنویسیم بلکه باید در جهت رفع مشکلات مردم کار کنیم.
وی افزود: قرار نیست با فعالیتهای علمی مشکل یک کشور دیگر دنیا را حل کنیم در صورتی که دانشگاه باید به یک محیط کارآفرین برای توسعه پایدار کشور تبدیل شود لذا باید زاویه حرکت دانشگاهها را تغییر دهیم.
پایه همه تغییرات مثبت داشتن دانشگاه کارآفرین است
معاون علمی و فناوری رییس جمهوری با بیان اینکه دانشگاه باید در محیط اطراف خود تغیر ایجاد کند، گفت: اگر دانشگاهی نتواند این کار را انجام دهد پس نمیتوان انتظار داشت که یک جامعه مطلوم به وجود بیاد.
وی افزود: برای داشتن چنین دانشگاهی که کارآفرین است پیشنهاد میشود که شتاب دهندههای کسب و کاری که توسط بخش خصوصی ایجاد شده اند به خوزستان دعوت شوند تا به بخش سنتی اقتصاد استان با سرمایه گذاری در استارت آپ ها و یا فناوریهای جدید در مسیر توسعه هرچه بهتر گام بردارند.
ستاری گفت: توسعه اقتصاد دانش بنیان نیاز به محیط زیست دارد لذا توجه به این موضوع میتواند بخشهای متعددی از جامعه استانی مانند خوزستان را در بربگیرد.
زمانی پژوهش جواب میدهد که بخش خصوصی هزینهها را تامین کند
معاون رئیس جمهوری با تاکید بر اینکه مفاهیم توسعه نیاز به تعریفهای دقیقتری دارند، گفت: اینکه هرجایی پول بیشتری داشته باشد به معنی توسعه بیشتر نیست به این دلیل که اقتصاد کشورهای وابسته به منابع زیر زمینی هیچکدام دارای اقتصاد پیشتاز نیستند.
وی با طرح این سوال که آیا همه چیز از جمله دانش و تکنولوژی خریدنی است، بیان داشت: با خام فروشی منابع نفتی و معدنی نباید حس کنیم که قدرتمند هستیم.
پژوهش با هزینه بخش خصوصی نتیجه بخش است
معاون رئیس جمهوری با بیان اینکه در تاریخ چندین هزار ساله این مملکت هیچ وقت به اندازه امروز در حوزه آموزش و پژوهش هزینه نشده است، گفت: بودجه کشور سه پایه دفاعی، آموزشی و بهداشتی دارد بنابر این این سوال به وجود میآید که چرا دیگر شخصیتهایی مانند ابن سینا، رازی و فارابی نداریم.
ستاری یادآور شد: برای مطرح شدن افراد سرآمد در حوزه دانش و پژوهش نیاز است تا شرایط و محیط آن فراهم شود.
وی با تاکید بر اینکه در این محیط پول تاثیرگذار است اما در جایگاههای بعدی قرار دارد، گفت: اگر کشور میخواهد که از پژوهش محصول بگیرد نباید از پول دولتی استفاده کرد به دلیل اینکه پژوهش زمانی محصول میدهد که درصد قابل توجهای از هزینههای آن توسط بخش خصوصی تامین شده باشد.
او یادآور شد: اینکه از یک پژوهش ۱۰۰ درصد دولتی میتوان محصول گرفت، تصوری اشتباه است.
ستاری ایجاد پژوهشکدههای دولتی در سطح کشور را اشتباه دانست و گفت: در هیچیکدام از کشورهای دنیا بیش از ۱.۲ درصد از بودجه خود را به بخش پژوهشی اختصاص نمیدهند ولی متاسفانه در کشور ما با استخدام پژوهشگر بودجههای مربوط به آن صرف حقوق و دستمزد میشود.
برای دیدن گزارش تصویری این سفر به لینک زیر مراجعه کنید:
http://khstp.ir/GallerySingle.aspx?id=20098
لینک اصل خبر در سایت پارک علم و فناوری خوزستان
نظرات