آدم آهنی در علوم شناختی
سعید روستایی حسین آبادی، عضو ستاد توسعه علوم و فناوری های شناختی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری
تصور کنید در هنگام نگارش این متن نگارنده در رختخواب آرمیده است و به نگارش چنین متنی و کنار هم گذاشتن کلمات فقط "فکر می کنند" و بدون آنکه هیچ دکمه ای از صفحه کلید کامپیوتر را لمس کند این متن به لطف همراه و ملازم خود در اندک زمانی نوشته و ویرایش می شود. همراهی از جنس هوش مصنوعی که افکار نگارنده را می خواند و به جای او عمل می کند و کار را مطابق فکر او انجام می دهد.
کمی به آن بیاندیشید. تحقق چنین آرزویی شاید در نگاه نخست تجملاتی و مصرف گرایانه به نظر برسد اما اگر دست بر قضا نگارنده صاحب افکار بسیار خاص و ارزشمندی باشد یا در ذهن خود پاسخ یک مساله را به دست آورده باشد که به کمک بشر می آید اما در عین حال به سبب معلولیت جسمی نمی تواند آن ها را روی کاغذ بیاورد و حتی برای دیگری تقریر کند تا به نیابت از خود نوشته شوند . آیا مجهز کردن انسان به چنین قدرتی به صرفه نیست؟
تصور کنید که یک آدم آهنی همواره در کنار شماست تا به عنوان یک پیشکار به یاریتان بشتابد و در عین حال تماما توسط ذهن شما کنترل شود.
به نظر شما آیا بشر روزی به این دستاورد خواهد رسید؟ برای یک انسان عادی، فکر کردن به این رویا در مقوله فانتزی های کتب علمی - تخیلی و انیمیشن های سرگرم کننده می گنجد اما برای "ایلان ماسک" مجهز کردن بشر به چنین سلاحی تنها چند سال زمان، صدها میلیون دلار سرمایه همکاری ،صدها دانشمند و استخدام هزاران کارشناس را می طلبد. مردی که فانتزی های تخیلی را به واقعیت تبدیل می کند این بار به دنبال نوعی از پیوند اعضا است که در تارخ بشریت سابقه ندارد. همانگونه که او الهام بخش فانتزی بازان و نویسندگان برای خلق شخصیت آدم آهنی بود. این بار اما او در اندیشه ظهور در قالب آدم آهنی در علم شناختی است.
سرمستی ناشی از به بار نشستن ایده های جاه طلبانه یا به دست آوردن سرمایه های فراوان که از استارتاپ های او خصوصا تسلا موتور به دست می آمد. ایلان ماسک را به ایراد نظریه های بزرگتری واداشت. او که همواره به فکر نسل آینده است معتقد است که هوش مصنوعی برای آدمی یک تهدید به حساب می آید.
منبع:isti/ir
لینک اصل خبر در سایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری
نظرات