معرفی اختراع لامپ ضد باکتری با استفاده از نور مریی
جعفر معصومی اندبیل ، با اشاره به تولید لامپ آنتیباکتریال با نور مرئی برای اولین بار در کشور گفت: با ثبت این اختراع، ایران به عنوان دومین کشور دارنده این تکنولوژی در جهان معرفی شد.
وی درباره این اختراع گفت: هنگام مطالعات بیوشیمی، نقش نور و سنتز در گیاهان، مولکولهایی مشاهده کردم که طیف نوری خاصی را جذب میکردند و درون باکتریها جای داشتند.
ایده و طرح این اختراع از کجا آمد ؟
با توجه به رزومه، موضوع پایان نامه و همچنین گرایش مقطع ارشد در زمینه بایو فتونیک و مطالعات فراوان انجام شده در زمینه های نانو ذرات و مولکولهای شیمیایی خاص که رفتارهای خاص در مقابل پرتوهای نور داشتند کم کم به سمت این موضوع سوق پیدا کردم. پروسه تحقیق یکسال طول کشید. سپس اقدام به ساخت و پیاده سازی ایده و طرح خود نمودم. بعد از پیاده سازی برای بررسی صحت موضوع در دو دانشگاه معتبر تهران آزمایش انجام شد که در ذیل به صورت مختصر آمده است.
دانشگاه امیر کبیر، دانشکده فیزیک و انرژی، آزمایشگاه لیزر و فوتونیک؛ بررسی طیف نگاری محصول مورد نظر، که نتایج آزمایشات نشان داد که طول موج خروجی از لامپ در محدوده طیف نور مریی قرار دارد.
دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، آزمایشگاه میکروبیولوژی؛ آزمایش بر روی انواع باکتریهای پاتوژن بیمارستانی، که نتایج انواع آزمایشات نشان داد که زیر نور لامپ طراحی شده تمام باکتریهای پاتوژن از بین رفتهاند.
یکی از چالشهای بسیار مهم در مراکز درمانی و بیمارستانها این است که محیط درمانی عاری از هرگونه باکتری عفونت زا را فراهم نمایند. در نتیجه برای این مهم اقدامات از جمله شستن دستها، استفاده از ماسک و دستکش، استفاده از مواد شیمیایی ضد عفونی کننده خطرناکی مانند بخار پراکسید هیدروژن و سوپر اکسید آب و همچنین استفاده از لامپهایی با اشعه نور خطرناک فرابنفش ( uv ) با طول موج در حدود ۲۵۰ تا ۲۶۰ نانومتر انجام می شود.
اکثر روشهای فوق برای ضد عفونی و گندزدایی علاوه بر این که برای سلامتی انسان بسیار خطرناک میباشند علمکرد موقت و گذاری در از بین بردن باکتریهای عفونت زا دارند! طوری که بعد از چند ساعت استفاده از آن باز باکتریها شروع به رشد مینمایند. به علت خطرناک بودن بعضی از روشها، در زمان ضدعفونی باید بیمار از اتاق به بیرون انتقال پیدا کند که چندان کار مناسبی نیست. اینکار برای بیماران بخشهایی مانند بخش سوختگی و مراقبتهای ویژه بسیار دشوار و پر خطر میباشد. بنابراین ما به روشی نیازمندیم که بتواند به طور پیوسته همه جا را از باکتریهای عفونت زا تمیز نماید و همچنین برای سلامتی انسان مضر نباشد.
اهداف از این اختراع را می توان به مواردی همچون جلوگیری از انتقال بیماری ها ، کاهش دوره بستری شدن بیمار ، کاهش هزینه های بیمار و بیمارستان ، تسریع در بهبود بیماران ، آنتی باکتریال نمودن محیطهای درمانی، صنعتی، کشاورزی و محیطهای عمومی اشاره کرد.
مزایای این طرح
یکی از بزرگترین و مهمترین مزیت این لامپ استفاده از نور مریی است. این طیف نوری برای سلامت انسان خطرناک نیست. اما لامپ فرابنفش ( uv ) دارای اشعه نوری خطرناکی برای انسان است.
دومین مزیت این لامپ این است که همیشه و به طور پیوسته میتوان از آن برای میکروب زدایی استفاده نمود. لامپهای فرابنفش ( uv ) به علت داشتن نور خطرناک همیشه نمیتوان از آن استفاده نمود. اصولا به صورت خیلی محدود و کنترل شده از آن میتوانند استفاده نمایند.
نور خروجی از این لامپ میتواند باکتریهای موجود در سطوح نرم، سطوح سخت و همچنین باکتریهای موجود در هوا را نیز از بین ببرد. در حالی که لامپ فرابنفش قادر است باکتریهای موجود در سطوح سخت و نرم را ازبین ببرد. همچنین نور فرابنفش قادر به عبور از شیشه، پلاستیک و حتی انتشار در جو زمین نیست ولی نور مریی میتواند
علاقه مندان به کسب اطلاعات بیشتر می توانند با مدیر مرکز رشد شهرستان تالش آقای مهندس بهمنیار به شماره همراه ۰۹۱۱۷۶۲۶۲۰۴ تماس حاصل نمایند.
نظرات