افزودنیهای غذایی با مواد بومی ایران تولید میشود
نگهدارندهها، آنتیاکسیدانها، گیرندههای فلزی، قوام دهندهها، سفیدکنندهها، بافرها، قلیاها و اسیدها، رنگها، شیرین کنندههای غیرمغذی، مکملهای غذایی و اسانسها برخی از این مواد هستند.
در این میان دستهای از مواد با عنوان افزودنیهای عملگرا وجود دارند.در کشور ما ۹۵ درصد این مواد وارداتی است و بیش از ۲۰ میلیون دلار تنها در صنعت غذا و دارو واردات در این حوزه وجود دارد.
از سویی در صنعت غذا وجود این مواد به قدری ضروری است که دانش انحصاری آن وجود دارد. پس اگر بخواهیم در این حوزه انحصاری وارد شویم باید به دانش تولید این مواد دست پیدا کنیم. تولید افزودنیهای عملگرا نیاز به فناوری و دانش خاص خود دارد.
از آنجایی که این حوزه میانرشتهای برای کشور حائز اهمیت است. صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری اقدام به اعطای کرسی پژوهشی در این حوزه با عنوان «هیدروکلوییدهای طبیعی بومی ایران» کرده است.
سید محمد رضوی مجری این کرسی پژوهشی گفت: صمغهای بومی یا همان هیدروکلوییدهای طبیعی دریچه ورود برای تولید مواد غذایی سالم هستند. پس تولید افزودنیهای غذایی با مواد بومی در این کرسی پژوهشی مد نظر است. به عنوان مثل استفاده از موادی مانند دانه ریحان، اسفرزه و کتیرا. در صنعت غذا هنوز آنچنان که باید این مواد جای خود را باز نکردهاند. با استفاده از آنها ترکیباتی تولید میشود که عملگرا هستند. این ترکیبات خواص گوناگونی مانند قوام دهنده و کفزا دارند.
رضوی ادامه داد: فرمول افزودنیهای تولید شده با مواد بومی ترکیبی است و از هر ماده بومی با توجه به خاصیت و نقشی که دارد بهره برده میشود. اما مسئله مهم توجه به جنبههای تغذیهای است. در این کرسی تحقیقات روی مهندسی بافت انجام میشود.
افزودنیهای غذایی دنیایی گسترده دارند. اما نکته مهم تحقیقاتی که محققان کشور در این کرسی پژوهشی انجام میدهند، جایگزین کردن مواد بومی با مواد شیمیایی است. تا کنون مسیر زیادی پیموده شده است و به زودی ایران نیز در زمره دارندگان این دانش و فناوری قرار میگیرد.
در گام نخست با انجام این کرسی پژوهشی دستیابی به مرجعیت علمی در این حوزه مد نظر است که به زودی محقق میشود. مرکزی در روی مواد طبیعی بومی ایران کار کنند.
گزارش از مرکز ارتباطات و اطلاع رسانی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری
پایان پیام/۲۵
اخبار مرتبط:
* ایران گنجینه ای از صمغهای طبیعی است
* اعطای کرسی پژوهشی به طرح «شارژ بیسیم خودروهای برقی »
* آماده سازی نسل پنجم مخابرات سیار سرعت گرفت
لینک اصل خبر در سایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری
نظرات