به بهانه فرارسیدن ۲۹ بهمنماه، روز اقتصاد مقاومتی و کارآفرینی
به گزارش روابط عمومی پارک علم و فناوری گلستان، از سال ۱۳۹۷، ۲۹ بهمن در تقویم ملی ما روز اقتصاد مقاومتی و کارآفرینی نامگذاری شده است؛ طی یک دهه اخیر حوزه اقتصاد مورد توجه ویژه مقام معظم رهبری(مدظّلهالعالی) بوده و نقشه راه و راهبرد اقتصاد کشور نیز در بهمنماه ۱۳۹۲ در ۲۴ بند تحت عنوان"اقتصاد مقاومتی" از سوی معظمله ابلاغ و شعار منتخب سالهای اخیر نیز مزین به جهتگیری اقتصاد مقاومتی گردید که این مهم از سوی سایر ارکان نظام همچون ریاستجمهوری به عنوان عالیترین مقام اجرایی کشور همواره مورد توصیه و تاکید قرار گرفته؛ چرا که اصلیترین ماموریت این سیاست، چابکسازی، استحکام، رقابتپذیری و کاهش آسیبهای اقتصادی و برونرفت از تنگناها و گلوگاههای اقتصادی و تولیدی کشور میباشد.
کارآفرینی، خلاقیت در کار و ایجاد فرصتهای جدید اقتصادی و تولیدی است. جامعهای که در بستر کارآفرینی حرکت میکند، زنده، پویا و فعال است و میتواند همه مشکلات و فشارهای بیرونی و درونی را تحمل کرده و پشتسر بگذارد.
یکی از بهترین راههای موجود در جهت برطرف ساختن کاهش وابستگی جوامع اسلامی به غرب و حفظ استقلال و پافشاری بر ارزشهای حاکم بر خود، اقتصاد مقاومتی است.
این واژه برای اولینبار توسط رهبر انقلاب اسلامی ایران برای صیانت از تهاجم دشمنان در تمام عرصههای اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، تولیدی و... به عنوان راهنمای عمل همه مسئولان و مردم در برابر فشارها و تهدیدات دشمنان به عنوان ایدهای مبتکرانه و بسیار خلاقانه مطرح شده است.
توجه به این مهم که کارآفرین و کارآفرینی از عنصرهای بالقوه توسعه و حرکت به سوی پیشرفت و ترقی است، میتواند بسیار بحث انگیز و مورد تحلیل باشد.
در بند نخست سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی هم کارآفرینی یکی از عوامل مهم برای رسیدن به نقطه مطلوب اقتصادی اشاره شده است.
در این بند بر تامین شرایط و فعالسازی امکانات و منابع مالی و سرمایههای انسانی و علمی کشور به منظور توسعه کارآفرینی تاکید شده است.
همچنین این بند به حداکثر رساندن مشارکت مردم در فعالیتهای اقتصادی با تسهیل و تشویق همکاریهای جمعی و تاکید بر ارتقاء درآمد و نقش طبقات کمدرآمد و متوسط اشاره دارد.
استفاده از فکر و ایده دانشآموختگان دانشگاهی، ظرفیتی گسترده برای تحقق کارآفرینی است که متاسفانه براساس آمار از این ظرفیت تاکنون استفاده کامل نشده است.
کارآفرینی البته راهی است برای اشتغال دانشآموختگان که موفقیت در آن نیاز به ارائه تسهیلات در بخشهای مختلف به کارآفرینان است.
امروزه از کارآفرینی به عنوان موتور محرکه رشد و توسعه اقتصادی یاد میشود؛ به طوریکه بسیاری از کشورهای پیشرفته و درحال توسعه، کارآفرینی را بهعنوان یک ظرفیت و فرصت ویژه در جهت اهداف اقتصادی خود چه در سطح داخلی و چه در سطح بینالمللی مورد توجه قرار داده و سیاستها و برنامههای ویژهای در حمایت از آن در نظر گرفتهاند.
تحقق اقتصاد مقاومتی با تکیه بر منابع داخلی در سالهای گذشته با شدت یافتن تحریمهای یکجانبه و غیرانسانی غرب علیه جمهوری اسلامی با هدف متوقف کردن برنامههای صلحآمیز هستهای ایران، واژه اقتصاد مقاومتی به ادبیات اقتصادی کشور اضافه و به فراخور حال و روز اقتصاد کشورمان مورد بحث قرار گرفته است.
این واژه اولینبار در دیدار کارآفرینان با مقام معظم رهبری در شهریور سال ۱۳۸۹ مطرح شد و معظمله "اقتصاد مقاومتی" را معنا و مفهومی از کارآفرینی معرفی و برای نیاز اساسی کشور به کارآفرینی دو دلیل "فشار اقتصادی دشمنان" و "آمادگی کشور برای جهش" را معرفی نمودند.
مقام معظم رهبری در ۲۹ بهمنماه سال ۱۳۹۲ سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی را که از مهمترین رئوس آن رشد بهرهوری، اقتصاد دانشبنیان، حمایت هدفمند از صادرات، مقابله با ضربهپذیری درآمدهای نفتی، صرفهجویی، شفافسازی اقتصاد و گفتمانسازی است، ابلاغ کردند.
برای مفهوم اقتصاد مقاومتی، تعاریف متفاوتی ارائه شده که هر کدام از جنبهای به آن نگاه شده است؛ اما تعریف جامع و کامل از اقتصاد مقاومتی را خود رهبر فرزانه انقلاب ارائه دادهاند. ایشان در دیدار با دانشجویان فرمودند:" اقتصاد مقاومتی یعنی آن اقتصادی که در شرایط فشار، در شرایط تحریم، در شرایط دشمنیها و خصومتهای شدید میتواند تعیینکننده رشد و شکوفایی کشور باشد."
بنابراین میتوانیم بگوئیم که اقتصاد مقاومتی میتواند مجموعهای از فعالیتهایی باشد که اقتصاد کشور را در مقابل برخی جریانهای داخلی و خارجی مقاوم و مصون میسازد و در این راستا لازم است اقداماتی در بخشهای اقتصادی انجام شود که اقتصادی مقاومتی را محقق سازد.
یکی از اهدافی که اقتصاد مقاومتی دنبال میکند توجه و استفاده از سرمایههای مردم و بخش خصوصی در اقتصاد است و در این راستا لازم است تا سیاست اصل ۴۴ قانون اساسی که واگذاری امور و فعالیتهای اقتصادی دولت به بخش خصوصی میباشد مورد توجه قرار گیرد.
یک رکن دیگر اقتصاد مقاومتی، حمایت از تولید ملی و بهرهگیری از ظرفیتها و فرصتهای داخلی است و در این زمینه باید تولیدات بخش صنعت، کشاورزی و... مورد توجه قرار گیرد و زمینه فروش و صادرات آن نیز فراهم شود.
توجه به بخش خصوصی، بهبود فضای کسبوکار، کارآفرینی، افزایش تولید داخلی و ثروت ملی جدای از اینکه میتواند وابستگی کشورمان به اقتصاد تکمحصولی و نفت را کاهش دهد، میتواند زمینه اشتغال و رونق اقتصادی را فراهم نماید.
یکی از مباحث مهم در تحقق اقتصاد مقاومتی استفاده بهینه از منابع و سرمایههای موجود و توجه به مدیریت مصرف است؛ سالانه بخش مهمی از منابع ملی و سرمایههای کشور به دلیل استفاده نادرست و یا مصرف بیجا از بین میرود و همراهی و مشارکت تکتک افراد جامعه برای تحقق اقتصاد مقاومتی لازم و ضروری است.
این نکته را نیز نباید فراموش کرد که نامگذاری سالهای اخیر در زمینههای اقتصادی یعنی اصلاح الگوی مصرف، جلوگیری از اسراف، تولید ملی و حمایت از کار و سرمایه ایرانی، همت مضاعف و کار مضاعف و جهاد اقتصادی به عنوان شعارهایی است که زمینه لازم را برای تحقق اقتصاد مقاومتی فراهم کرده است.
اتکا به تولید کالاهای غیرنفتی و تولیدات داخلی و کاهش وابستگی به نفت نیز از دیگر الزامات تحقق اقتصاد مقاومتی است؛ این کار باید با عزم و اراده استوار دولت، مجلس و مسئولان و همت و یاری سرمایهگذاران، صنعتگران و صاحبان صنایع محقق شود.
شناسایی و احصاء وضعیت واحدهای تولیدی نیمهتمام و راکد، واگذاری طرحها و پروژههای عمرانی نیمهتمام به بخش غیردولتی و تکمیل این طرحها از جمله اقداماتی است که میتواند در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی صورت گیرد. در این زمینه لازم است دستگاههای ذیربط به ویژه بانکها به کمک بیایند و در جهت تامین مالی و نقدینگی این طرحها گام بردارند.
به اعتقاد صاحبنظران با اجرایی شدن اقتصاد مقاومتی زمینه رونق اقتصادی، خدمت به مردم، ایجاد آرامش در جامعه، رفع مشکل بیکاری و ایجاد اشتغال برای فارغالتحصیلان مراکز دانشگاهی و حل مشکلات واحدهای تولیدی و نیمهتمام فراهم میشود.
به گفته آنها همه سیاستها باید برای تحقق اقتصاد مقاومتی همسو شوند و برای این امر باید به منابع داخلی اتکاء نمود و با اقدام و عمل همه ظرفیتهای اقتصادی کشور را شکوفا کرد.
توسعه کارآفرینی در کشور ضمن فراهم آوردن زمینه رشد و توسعه پایدار، مسائل و مشکلات جاری از جمله فقر، نابسامانی اجتماعی و فرهنگی، بیکاری دانشآموختگان دانشگاهی و معضل انبوه سایر بیکاران را مرتفع خواهد کرد. دستیابی به رشد و توسعه اجتماعی به عنوان یک چشمانداز ملی، مهمترین آرزوی هر ملتی است. اما تحقق چنین چشماندازی نیاز به تدوین و اجرای راهبردهای اثربخش دارد.
توجه به آنچه مقام معظم رهبری درباره تحقق اقتصاد مقاومتی با محوریت کارآفرینی بیان میکند میتواند جامعه اسلامی را به الگوی برتر در جهان امروز تبدیل کند و سلطه مستکبران را نابود ساخته و اجازه تحرک به دشمن نداده و تحرکات اسلامی مبتنی بر عدالت را در جامعه جهانی سازماندهی کند.
نظرات