اکوویک هفدهم: از استارتاپی که برنده نشان شایسته ملی شد تا سهم پارک های علم و فناوری در بودجه سال 97
طبق روال شنبه ها در اکوویک این هفته نیز به بررسی اخبار مهم ایرانی در حوزه کارآفرینی و استارتاپ های ملی خواهیم پرداخت. تا پايان با ما همراه باشید.
به گزارش
اکوسیستم، اخبار منتشر شده در حوزه استارتاپ ها و کسب و کارهای ملی ایرانی در هفته سوم آذر ماه جالب و قابل توجه بودند. از جمله اخبار منتشر شده در هفته گذشته می توان به خبر مربوط به استارت آپ علی بابا اشاره کرد که توانست در دومین کنگره رضایتمندی مشتری، نشان شایسته ملی را از آن خود کند. خبر مهم دیگری که در این حوزه در صدر رسانه های مختلف جهان قرار گرفت خبر مربوط به اختصاص بودجه به پارک های علم و فناوری در بودجه سال 97 است که هفته گذشته توسط رییس جمهور به مجلس تقدیم شد.
استارتاپ علی بابا توانست نشان شایسته ملی دومین کنگره رضایتمندی مشتری را از آن خود کند. در دومین کنگره رضایتمندی مشتری که با حضور غلامرضا محجوب، رئیس کنگره و نماینده مجلس شورای اسلامی و سیدمحمود نوابی، معاون وزیر و رئیس سازمان حمایت از حقوق مصرف کنندگان و تولید کنندگان برگزار شد، مجید حسینینژاد (بنیانگذار علی بابا و مدیرعامل هلدینگ توشا) موفق به دریافت نشان شایسته ملی در حوزه گردشگری شد. این نخستین باری است که این نشان به یک استارتاپ اعطا میشود. بالغ بر ۵۰ شرکت فعال در صنایع مختلف کاندید دریافت نشان شایسته ملی بودند، اما در نهایت این جایزه به استارتاپ علی بابا اهدا شد. نشان شایسته ملی در زمینههای مختلف کسب وکار، به تولید کنندگان و کارآفرینانی اهدا میگردد که بر اساس بند دوم راهبردهای هشتگانه حمایت از حقوق مصرف کنندگان، بدون هیچگونه تبلیغات اغراق آمیز و نادرست، به مشتریان خدمات مناسبی را ارائه میدهند.
اگر زیر ساخت های تازه ایجاد شود، استارتاپ ها 40 درصد از تامین مالی کشور را می توانند انجام دهند. سورنا ستاری (معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری و رئیس بنیاد ملی نخبگان ایران) گفت: ۹۵ درصد تامین مالی کشور از طریق وام انجام میشود و بسیاری از مسئولان نیز ایجاد شغل را کمک بلاعوض یا وام میبینند اما باید حرکتی به وجود آید که لااقل ۴۰ درصد تامین مالی کل کشور به عهده استارتاپها باشد. ستاری در نشستی که با حضور اعضا و نمایندگان شبکه انتقال و تبادل فناوری گروه D8 در پارک علمی و فناوری پردیس برگزار شد، این امر را نیازمند ایجاد زیرساختهای تازه دانست و افزود: رخدادی که در حال حاضر در زمینه دانش بنیان در فرابورس شاهد هستیم، همه را امیدوار کرده است که این رکن بازار سرمایه، به نمونهای بزرگ از یک بورس متشکل از شرکتهایی که نمود ملموس فیزیکی ندارند، مبدل شود. به علاوه در سویی دیگر شاهد این هستیم که ارزش سهام شرکتهای دانش بنیان بعد از گذشت ۸ ماه ۳ تا ۴ برابر افزایش داشته است و به پر سودترین سهمها در بازار سرمایه تبدیل شدهاند.
در لایحه بودجه سال 97، سهم وزارت تعاون از بودجه کشور افزایش یافت. دولت در لایحه بودجه پیشنهادی سال آینده، ۳۲ هزار و ۵۶۰ میلیارد تومان را برای وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و دستگاههای زیر مجموعه در نظر گرفته است. بر پایه خلاصه بودجه دستگاههای اجرایی در سال ۱۳۹۷، کل بودجه پیشنهادی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و دستگاههای تابعه این وزارتخانه، چه در بخش اعتبارات هزینهای و چه در بخش تملک داراییهای سرمایهای، مبلغ ۳۲ هزار و ۵۶۰ میلیارد و ۵۷۰ میلیون تومان تعیین شد که ۸۵۰۰ میلیارد تومان نسبت به سال پیش افزایش یافته است. سایر ردیفهای بودجه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی از جمله کمک به اداره و نگهداری مجموعههای تفریحی و ورزشی کارگران، صندوق بیمه اجتماعی کشاورازان، روستاییان و عشایر، کمک به موسسه آموزش عالی علمی کاربردی و ایجاد و توانمند سازی تعاونیها نیز در لایحه بودجه تعیین شده است.
اصلاح زیست بوم کارآفرینی باعث بهبود اقتصاد کشور می شود. سورنا ستاری (معاون علمی رئیس جمهور) در کنفرانس کارآفرینی، به این نکته اشاره کرد که زیست بوم کارآفرینی کشور باید اصلاح گردد تا باعث بهبود اوضاع اقتصادی شود. ستاری در کنفرانس کارآفرینی با رویکرد الزامات کارآفرینی با بیان اینکه طی چند سال آتی به برنامه ریزی در این حوزه احتیاج داریم، گفت: در دنیا شیوههای آموزشی متحول شده است و آموزش را در ارتباط با اقتصاد در نظر میگیرند؛ البته نظام آموزشی در دیگر کشورها نیز مشکلاتی را دارد، حتی در آمریکا سیستم آموزشی موفقی وجود ندارد و صد در صد دانشجویان دکتری در این کشور خارجی هستند، ولی از تدابیری مانند ویزای اچ وان استفاده میکنند.
سهم پارک های علم و فناوری از بودجه کشور در سال 97 در حدود 218 میلیارد تومان است. دولت در لایحه بودجه سال ۹۷ برای زیرمجموعههای وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، ردیفهای مستقلی را در نظر گرفته است؛ یکی از این زیرمجموعهها پارکهای علم و فناوری کشور هستند که دولت برای آنها ۲۱۸ میلیارد و ۴۹۵ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان بودجه در نظر گرفته است. پارکهای علم و فناوری، سازمانهایی هستند که توسط متخصصان حرفهای اداره میشود. هدف این پارکها افزایش ثروت جامعه از طریق تشویق و ارتقا فرهنگ نوآوری و افزایش توان رقابت در بین شرکتها و موسسات مستقر در محیط پارک است که بر پایه علم و دانش فعالیت میکنند. برای رسیدن به این هدف، یک پارک علم و فناوری با به وجود آوردن انگیزش و مدیریت جریان دانش و فناوری در بین دانشگاهها، مراکز پژوهش و توسعه، شرکتهای خصوصی و بازار سعی میکند ایجاد و رشد شرکتهای متکی بر نوآوری را از طریق مراکز رشد و فرایندهای زایشی تسهیل سازد.
نظرات