سارمان بورس ارزشگذاری استارتاپها را تایید نمیکند
به دنبال درخواست چند شرکت حوزه کسب و کارهای مجازی برای ورود به فرابورس و اعلام شاپور محمدی (رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار ایران) برای امکان ورود این شرکتها به فرابورس ایران، مسئله ارزش گذاری این کسب و کارها مطرح شد. سازمان بورس اعلام کرد ارزش گذاریهایی که از سوی این شرکتها انجام شده است، مورد تایید این سازمان نیست.
به گزارش اکوسیستم، در حالی که بعضی از شرکتهای اینترنتی معاملاتی که با سرمایهگذاران خارجی انجام دادهاند را معیار ارزش گذاریهای چند هزار میلیاردی خود میدانند، عدهای اعتقاد دارند که این شرکتها به منظور افزایش صوری ارزش خود، معاملات صوری انجام دادهاند و استدلال میکنند که بررسیها نشان میدهد سرمایهگذار خارجی این شرکتها عملا شرکتهای کاغذی هستند که حتی یک دفتر و نشانی اینترنتی نیز ندارند.
بعضی از افرادی که اعتقاد دارند معاملات این شرکتها صوری بوده است، استدلال میکنند که سرمایهگذار خارجی مسلما به منظور سودآوری اقتصادی به بازارها ورود میکند و سرمایهگذاری در استارتاپ علاوه بر اینکه ریسک ذاتی بالایی دارد، نیازمند سرمایهگذاری مخاطره پذیر است، به علت ریسکهای حاصل از تحریمهای مالی، کاهش ارزش پول ملی و حتی تضعیف امکان نقد شوندگی سرمایهگذاری صورت گرفته، بسیار بیشتر از ریسکهای معمول برای سرمایهگذاری در حوزههای مانند نفت و گاز و پتروشیمی است. بنابراین سرمایه گذاران خارجی فقط زمانی حاضر به پذیرش این ریسک خواهند شد که چشم انداز بازدهی بسیار بالایی برای سرمایه خود داشته باشند. از آنجا که مدیران بعضی از این شرکتها اظهار داشتند که کسب و کارشان زیان ده است، بازدهی مذکور تنها از طریق فروش سهام به قیمتهای بسیار بالا امکان پذیر خواهد بود، در نتیجه با توجه به عدم وجود چنین چشم اندازی برای سرمایهگذاران خارجی، احتمال حضور آنها بسیار اندک است.
جعفر جمالی (معاون حقوقی سازمان بورس و اوراق بهادار) در مورد این موضوع که اگر شرکتی پیش از ورود به بازار سرمایه به منظور افزایش ارزش خود، معاملهای صوری را انجام دهد و اظهار کند که بخشی از سهام شرکت را سرمایهگذار خارجی خریداری کرده است و سپس در خواست پذیرش به بورس یا فرابورس دهد و در هنگام بررسیها برای ورود مشخص شود که معاملات و سرمایهگذار خارجی صوری بوده است، از نظر قانون مجرم شناخته میشود؟ گفت: با توجه به قانون اوراق بهادار سال ۱۳۸۴ و قانون توسعه ابزارها و نهادهای مالی جدید، ارائه هر گونه اطلاعات کذب یا ارائه ندادن اطلاعات به سازمان بورس، جرم است.
همچنین امیر هامونی (مدیرعامل فرابورس) در مورد دغدغهها برای سرمایهگذاری در چنین شرکتهایی، گفت: این مسئله که فردی بخواهد تئاتر بازی کنند و اذهان را به سوی خود معطوف کنند تا نهایتا یک عده بیایند سرمایهگذاری کنند و در سرشان بیکلاه بماند، یک جرم اقتصادی شناخته شده در بورس است. البته با فرآیندی که در نظام فرابورس طراحی شده است، عملا این اتفاقات در بازار سرمایه امکان پذیر نیست.
چند روز پیش نیز شاپور محمدی (رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار ایران) اعلام کرد این ارزش گذاریها مورد تایید سازمان بورس ایران نیست.
کارشناسان نقش سازمان بورس در بررسی این شرکتها که از جهات مختلفی دارای ابهاماتی هستند را بسیار پررنگ میدانند و اعتقاد دارند که اقدامات آگاهانه این سازمان میتواند از احتمال از بین رفتن سرمایههای مردمی و سلب اعتماد عامه مردم به بازار سهام جلوگیری کند.
نظرات