بهار تالابهای کشور با بارشهای اخیر شکوفا شد
به گزارش مرکز ارتباطات و اطلاع رسانی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، تالابها یکی از شاهکارهای خلقت بوده که علاوه بر تامین امنیت زندگی گیاهان و جانوران محلی امن برای تامین رفاه و آرامش مردم نیز هستند،این درحالی است که برخی از مردم تالابها را اراضی مضر و بی فایده ای می دانند که محل تجمع جانوران و حشرات ناقل بیماری به انسان است.
تالابها زیستگاههایی با بیش ترین تولید زیستی در جهان هستند که دارای ارزش زیادی برای گونه ها به ویژه گونه های در معرض نابودی هستند.این زیستگاه منبعی برای تامین علوفه دامها و مواد پروتئینی انسانهای و یکی از بهترین تفرجگاه های کشور بوده است.
این در حالی است که ورود مواد شیمیایی و بروز خشکسالی وکاهش بارش ها از جمله عوامل تهدید این بوم سازگان در سال های اخیر بوده و موجب نگرانی فعالان حوزه محیط زیست شده است.همچنین با توجه به دخالت های نسنجیده و توسعه بی رویه،تقریباً هیچ یک از تالاب های ایران دارای عملکرد اکولوژیکی طبیعی نیستند یاکاملاً خشک شده اند یا مساحت و عمق آنها بسیار کاهش یافته است.
ایران بنیانگذار کنوانسیون حفاظت، مدیریت و بهره برداری تالابها در۱۳ بهمن ماه سال ۱۳۴۹تحت نام کنوانسیون رامسر است و در همان آغاز تشکیل کنوانسیون رامسر،۱۸ تالاب از تالابهای مهم ایران را در فهرست کنوانسون رامسر به ثبت رسانده و در حال حاضر ۲۵ تالاب ایران در این فهرست جای دارد. ولی اکثر آنها وضعیت نابسامانی دارند و یا خشک شده اند و یا در حال خشکیدن هستند و یا کارکردهای بوم شناختی خود را کاملاً ازدست داده اند.
تالابها و تمامی اکوسیستم های آبی کشور سرمایه های ارزشمندی هستند که تنظیم آب های زیرزمینی در محیط اطراف، تعدیل میکروکلیما، شکار، صید پرندگان آبزی و ماهیان وتامین منابع علوفه دام در گرو حفاظت منطقی از آنها است. همچنین با توجه به زیبایی های خاص این بوم سازگان و وجود حیات وحش غنی می توان از آنها به عنوان میراث فرهنگی منحصر بفرد یاد کرد.
نام تالاب های مهم ایران که در کنوانسیون رامسر ثبت شده اند که تالابهای آلا گل، آلماگل، آجی گل (استان گلستان)، تالاب امیرکلایه (استان گیلان)، مجموعه تالاب انزلی (استان گیلان) ،تالاب بوجاق (استان گیلان)،دهانه رودهای گز و حرا (استان هرمزگان)و دهانهرودهای شور وشیرین ومیناب (استان هرمزگان) از جمله این تالاب ها هستند.
پوشش ۹۰ درصدی تالاب های کشور با بارش های اخیر
با توجه به بارش های سال جاری حدود ۹۰ درصد تالاب های کشور دارای آب شده اند وحتی برخی از آنها ۱۰۰ درصد پرآب شده اند. اما تالابهای نواحی جنوب شرقی کشور مثل جازموریان و هامون تنها ۱۰ تا ۲۰ درصدآب دارند.
همچنین در بررسی های انجام شده آمده است که درصد احیای تالاب ها در استان فارس به دلیل بارش کم چشمگیر نبوده و به غیر از تالاب مهارلو سایر تالاب ها خالی از آب است.
در همین حال تالابهای غرب و جنوبغربی اکثرا دارای آب هستند و وضعیت تالاب میانکاله نیز در شمال کشور مطلوب است.با توجه به اینکه در نواحی شمال شرق نیز تالابی وجود ندارد به جز تالابهای کوچک محلی که در حدود ۳۰۰ تا ۴۰۰ هکتار بوده و از وضعیت معمولی برخوردار هستند.
به تالاب گاوخونی آب اندکی حدود ۱۰ درصد وارد شده است، جازموریان ۲۰ درصد و بختگان حدود ۲۰ درصد آب دارد. تالاب های شمال غربی ایران مثل دریاچه ارومیه و اطراف آن، به دلیل بارندگی مناسب نسبت به سال گذشته ۳۵ تا ۴۰ درصد افزایش داشته و وضعیت دریاچه ارومیه از مرحله خطر است.
پایان پیام /۲۶
لینک اصل خبر در سایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری
نظرات