فضایی برای تنفس استارتاپی‌ها

فضایی برای تنفس استارتاپی‌ها

به گزارش مرکز ارتباطات و اطلاع رسانی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، یک میز، چند رایانه و کلیدواژه‌ای برای اتصال به بی‌کران اطلاعات، اینترنت. شبکه‌سازی و مشارکت. استارتاپی‌ها، اشتراکی فضا می‌گیرند تا کار کنند؛ ایده‌ها بالغ شود. کسب‌وکاری به راه بیفتد و ایده، ارزش افزوده خلق کند.

نام فضای کار اشتراکی یکی از لازمه‌های زیست‌بوم استارتاپی‌ها بیش از گذشته شنیده می‌شود. فضای کار اشتراکی، همانطور که از نامش پیداست، مجموعه‌ای است که مجالی را برای به راه انداختن یک کسب و کار فراهم می‌کند.

مجالی برای هم‌دلی نوآورانه و کارآفرینانه

فضاهای کار اشتراکی، بسترهایی هستند که اصلی‌ترین خواست‌های یک ایده‌پرداز و کارآفرین را از یک دفتر کار فراهم می‌کند. این محیط‌ها مهم‌ترین لازمه‌های گرد هم آمدن استارتاپی‌ها برای رساندن ایده‌هایشان به یک محصول دانش‌بنیان یا خدمت نوآورانه را در به آنان ارائه می‌دهد. حس مهیا بودن ابزارها، انگیزه و تلاش بر بستر کار گروهی و هم‌دلی را هم به دنبالش می‌آورد. وقتی به یکی از این فضاها سری می‌زنی و کار جوان‌های استارتاپی را در دفترهای کارشان می‌بینی، پیش از هرچیز، یک عبارت در ذهن ات نقش می‌بندد: اشتغال.  همه چیز فراهم است و همه در حال تلاش هستند تا در یک کلام، «ایده» به «ثروت» و «اشتغال» بدل شود.

در فضای کاری اشتراکی معمولا دغدغه‌ی مسائل جانبی یک دفتر کار را ندارید، از مسائلی مانند مشکلات اینترنت و تعمیر و نگهداری محیط دور می‌مانید. مهم‌ترین تفاوت میان شتاب‌دهنده و فضای کار اشتراکی وجود دارد و فضای کار اشتراکی یکی از امکاناتی است که شتاب‌دهنده در اختیار استارتاپ‌ها قرار می‌دهد. در فضای کار اشتراکی، مهم‌ترین امکانات زیرساختی برای یک فعالیت استارتاپی به تیم‌های مستقر ارائه می‌شود.


یک تعامل دوسویه با نتیجه برد-برد

راه اندازی این فضاها با سرمایه‌گذاری بخش خصوصی یک تعامل دوسویه و نتیجه‌اش برد-برد است چراکه سرمایه‌گذارها از یک سو با اختصاص این فضاها به استارتاپی‌ها، سود می‌برند و به چرخه کارآفرینی و ارزش افزوده کمک می‌کنند، از سوی  دیگر ایده‌های جوانان خلاق به ثمر می‌نشیند، ارزش آفرینی می‌کند و ضمن ایجاد شغل مشکلی از مشکلات جامعه را حل می‌کند.


حمایت از استقرار استارتاپ‌ها با کمک بلاعوض

برای راه‌اندازی یک فضای اشتراکی موفق، حضور بخش خصوصی شرط اساسی است. معاونت علمی و فناوری نیز از رونق این فضاها حمایت و زمینه را برای سرمایه‌گذارها فراهم می‌کند. دستورالعمل شکل‌گیری فضای کار اشتراکی از سوی معاونت علمی و فناوری رییس‌جمهوری یکی از همین گام ها است که قرار است انگیزه را در فعالان سرمایه‌گذار، برای میدان دادن به ایده‌های نوآورانه با توسعه فضاهای کار افزون کند.

از آن‌جایی‌که فضاهای کار اشتراکی باید بستری برای رونق و توسعه کسب‌وکارهای دانش‌بنیان و استارتاپ‌ها باشد و نیازی از نیازهای جامعه را با نگاهی به بازار مرتفع کند، حمایت های معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری از شکل‌گیری فضای کار اشتراکی به سازمان‌های دولتی اعطا نمی‌شود.

اما خوبی دیگر این حمایت برای استارتاپی‌ها این است که حداکثر ۳۰درصد از هزینه استقرار افراد معرفی شده از سوی شبکه نوآوری تهران یا ستادهای توسعه فناوری مرتبط معاونت علمی و فناوری رییس‌جمهوری، تا سقف ماهانه ۱۵۰ هزار تومان برای هر فرد توسط معاونت علمی و فناوری رییس‌جمهوری در قالب کمک بلاعوض به فضای کار اشتراکی پرداخت خواهد شد. این شرکت‌ها  باید اجاره بهای تعیین شده برای استارتاپ‌ها را به همین میزان کاهش می‌دهند. سقف این حمایت‌های بلاعوض تا سقف ۲۵۰ میلیون تومان در در سال و برای مدت دو سال به هر فضای کار اشتراکی متقاضی استفاده از این حمایت ها اختصاص می‌یابد.

اما استارتاپ‌ها علاوه بر این که به صورت غیر مستقیم از کمک بلاعوض بهره می‌برند، اگر از سوی استارتاپ‌ها و افراد مورد تایید شبکه نوآوری تهران یا ستادهای توسعه فناوری مرتبط، حداکثر تا سقف یک سال از این فضا استفاده کنند.

معاونت علمی و فناوری رییس جمهور در سال ۱۳۹۸ تا ۲ میلیارد تومان بلاعوض برای افراد معرفی شده از سوی شبکه نوآوری تهران و ۲ میلیارد تومان برای افراد معرفی شده توسط ستادهای توسعه فناوری در نظر گرفته است.

اما شرکت‌هایی که می‌خواهند برای ایجاد فضای کار اشتراکی حمایت دریافت کنند الزامات ایجاد فضایی مناسب برای استقرار افراد و تیم‌ها مانند کمد اختصاصی، اینترنت پرسرعت، اتاق جلسه و آموزش را فراهم کنند.

وجود شخصیت حقوقی یکی از الزام‌های دیگری است که برای این متاضیان تعریف شده است. ارائه برنامه کاری دو ساله که به تایید ستاد مرتبط معاونت علمی و فناوری رییس‌جمهوری یا شبکه نوآوری تهران رسیده باشد الزام دیگری برای دریافت این حمایت ها است. در این برنامه ۲ساله، باید محورهایی چون اموزش، مربی‌گری، رویدادها، تعداد تیم‌ها، افراد و همچنین هزینه‌ها و درآمدها پیش‌بینی شده باشد. در این قراردادها، مالکیت یا اجاره فضا باید حداقل به مدت ۴سال به فضای کار اشتراکی اختصاص پیدا کند.

همچنین در راستای حمایت از توسع و رونق زیست‌بوم کارآفرینی و نوآوری، معاونت علمی و فناوری رییس‌جمهوری برای تامین، بازسازی و تخصیص فضا در مواردی چون خرید و نصب تجهیزات و ملزومات اداری و موارد تخصصی مانند تجهیزات آزمایشگاهی  به شرکت‌های متقاضی احداث فضاهای کاری تسهیلات اختصاص می دهد.


پایان پیام/۲۴

لینک اصل خبر در سایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری

    منبع خبر

    معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری

    معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری

    معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری یک سازمان دولتی در شهر تهران می باشد

      نظرات