دانشگاه صنعتی امیرکبیر یکی از با سابقه ترین موسسات آموزش عالی کشور در زمینه فنی و مهندسی است. این دانشگاه در طول سال ها فعالیت مستمربه خصوص بعد از انقلاب شکوهمند اسلامی، با بیش از سی هزار نفر دانش آموخته فنی و مهندسی خدمات گسترده ای در راستای اهداف آموزش عالی و تحقیقاتی کشور ارائه کرده است.
این دانشگاه فعالیتهای خود را تحت عنوان پلی تکنیک تهران از سال ۱۳۳۷ آغاز نمود و به مرور زمان به لحاظ کمی و کیفی گسترش فراوانی یافت به صورتی که امروز این دانشگاه بعنوان مادر دانشگاههای صنعتی کشور تلقی می شود و با سابقه بیش از نیم قرن فعالیت درخشان، توانسته است با توسعه فعالیت های آموزشی، تحقیقاتی و دانشجویی، جایگاهی برتر را در میان مراکز علمی تحقیقاتی به خود اختصاص دهد.پلیتکنیک تهران، نخستین دانشگاه صنعتی ایران و یکی از باسابقهترین مؤسسات آموزش عالی ایران در زمینهٔ فنی و مهندسی است.این دانشگاه در آبان ۱۳۳۵ معادل ۱۹۵۶ میلادی، توسط مهندس حبیب نفیسی تاسیس شد.
اولین دوره دانشجویان این دانشگاه در سال ۱۳۳۶ از طریق آزمون داخلی پذیرفتهشدند و از سال ۱۳۳۷ فعالیت آموزشی پلیتکنیک تهران، بهطور رسمی با پنج رشته مهندسی برق و الکترونیک، مهندسی مکانیک، مهندسی نساجی، مهندسی شیمی و مهندسی راه و ساختمان آغاز شد.
از سال ۱۳۵۷ خورشیدی، این مجموعهٔ آموزشی به دانشگاه صنعتی امیرکبیر تغییر نام داد و با گسترش و الحاق سه پردیس بندرعباس، گرمسار و ماهشهر بهآن، هماکنون حدود ۱۴۰۰۰ دانشجو در مقاطع مختلف در این دانشگاه بهتحصیل مشغولند.
عباس عبدی تاریخچهای از جنبش دانشجویی این دانشگاه را طی سالهای ۱۳۵۷–۱۳۳۸ در کتابی با عنوان جنبش دانشجویی پلیتکنیک تهران نگاشته است. این کتاب را نشر نی منتشر ساخت.دانشگاه صنعتی امیرکبیر هماکنون دارای ۱۶ دانشکده، ۶ گروه آموزشی مستقل، ۳ واحد آموزشی در شهرهای بندرعباس، گرمسار و ماهشهر است. این دانشگاه همچنین دارای یک پردیس بینالملل و یک مرکز آموزش الکترونیکی نیز میباشد.
دانشگاه صنعتی امیرکبیر در زمینهٔ علوم کامپیوتر در رتبهبندی US World News and Reports در رتبه ۹۰ قرار دارد. همچنین پلیتکنیک تهران برای سومین سال پیاپی در نظام رتبهبندی دانشگاه لایدن (سالهای ۲۰۱۲، ۲۰۱۳ و ۲۰۱۴) بهعنوان برترین دانشگاه ایران معرفی میشود.[۵] در اسفند سال ۱۳۹۳ نیز خبر اعلام دانشگاه صنعتی امیرکبیر به عنوان رتبهٔ اول در جمع دانشگاههای صنعتی کشور از طرف ISC اعلام گردید. در ادامهٔ این لیست دانشگاههای صنعتی شریف و نیز دانشگاه علم و صنعت به ترتیب در رتبههای دوم و سوم قرار داشتند.