سهام یونیکورن ها رکورد زد!
استراتژی خروج استارتاپهای یونیکورن که به صورت عرضه عمومی سهام یا فروش کامل اجرا شد، توانست در سال جاری میلادی رکورد بزرگی را ثبت کند.
به گزارش اکوسیستم، به نقل از زومیت، شرکتهایی با مالکیت خصوصی که ارزش آنها به بیش از یک میلیارد دلار رسیده است را یونیکورن (تکشاخ) میگویند. در سال 2018 میلادی تعداد زیادی از این استارتاپها، استراتژی خروج خود را به صورت فروش یا عرضه عمومی سهام (ipo) اجرا کردهاند. گزارش سرویس کرانچبیس نشان میدهد ۲۳ استارتاپ یونیکورن در سال جاری میلادی برنامه IPO را اجرا کردهاند. این آمار، از مجموع IPO اجرا شده در سالهای ۲۰۱۶ و ۲۰۱۷ بیشتر است.
علاوه بر رکوردشکنی در تعداد، یونیکورنهای سال ۲۰۱۸ در قیمتدهی نیز خوب عمل کردهاند. قیمت سهام اکثر این شرکتها تقریبا برابر یا حتی بیشتر از قیمت پیشبینی شده بوده است. علاوه بر آن پس از عرضه نیز افزایشهای خوبی در ارزش این شرکتها رخ داد و حداقل ۶ استارتاپ به ارزش بیش از ۱۰ میلیارد دلار رسیدهاند.
تعداد فعالیتهای خرید و ادغام شرکتهای یونیکورن در ماههای باقیمانده از سال جاری میلادی نیز ادامه خواهد داشت. طبق آمار حداقل ۱۱ عرضه دیگر در سال ۲۰۱۸ انجام خواهد شد. در این میان، خریدهای بزرگ مانند خرید ۱۶ میلیارد دلاری فلیپکارت توسط والمارت و خرید ۷/۵ میلیارد دلاری گیتهاب توسط مایکروسافت، در رشد آمارها مفید بوده است. موارد گفته شده، همگی اعداد و ارقامی بزرگ و مثالزدنی را برای اکوسیستم استارتاپی جهان ایجاد کردهاند.
مقایسه سال ۲۰۱۸ با سالهای قبل
پیش از پرداختن به این موضوع، باید حقیقتی کلی را در اکوسیستم استارتاپی درک کنیم. بسیاری از فاکتورهای استارتاپی در سال جاری میلادی رکوردهای بزرگی را از خود بر جای خواهند گذاشت. برنامههای جذب سرمایهی بسیار بزرگ، جذب سرمایه از سرمایهگذاران خطرپذیر و سرمایهپذیری یونیکورنها، بخشی از این فاکتورها و آمارها هستند. با توجه به این الگو، افزایش برنامههای خروج در یونیکورنها نیز قابل پیشبینی بوده است. در این میان نامهای بزرگی همچون شیائومی، اسپاتیفای و دراپباکس نیز وجود داشتهاند.
بههرحال با توجه به فاکتورهای بالا تخمینها برای ادامه سال ۲۰۱۸، افزایش مجدد IPOها را پیشبینی میکنند. در این میان نام شرکتهای بزرگی همچون اوبر، Airbnb و Didi Chuxing نیز برای سال آینده به چشم میخورند. در نهایت کارشناسان به این نتیجه رسیدهاند که در صورت حفظ روند فعلی بازار، سال ۲۰۱۹ سالی پربارتر از ۲۰۱۸ خواهد بود. بههرحال در مورد سال آینده نمیتوان نظر دقیقی داشت و در این مطلب تنها به مقایسهی سالهای گذشته میپردازیم.
همانطور که در تصویر بالا مشخص است، سال ۲۰۱۸ در حال حاضر نیز از دو سال قبلی پیشی گرفته است. در بخش IPO نه تنها تعداد عرضه یونیکورنها رشد داشته، بلکه ارزش و قیمت آنها نیز افزایش پیدا کرده است. در سال ۲۰۱۷ از میان ۱۷ عرضه یونیکورن، تنها دو ارزش اولیه بیش از ۱۰ میلیارد دلار بودهاند (شرکتهای Snap و ZhongAn). در سال ۲۰۱۸ تاکنون ۶ ارزشگذاری بیش از ۱۰ میلیارد دلار در آمارها وجود دارد.
موقعیت جغرافیایی استارتاپهای یونیکورن
از نظر موقعیت جغرافیایی استارتاپهای یونیکورن، آمریکا و چین پیشتاز هستند و اروپا با فاصلهای قابل توجه در رتبه بعدی قرار دارد. تصویر زیر، این دستهبندی را بهخوبی نشان میدهد.
اگرچه آمریکا از لحاظ تعداد استارتاپهای یونیکورن رتبه اول را دارد، اما شرکتهای این منطقه از لحاظ ابعاد، رکوردی نداشتهاند. در واقع در سال جاری باارزشترین IPOها در اروپا و آسیا اتفاق افتادهاند. در میان ۶ استارتاپی که در سال جاری به ارزش بیش از ۱۰ میلیارد دلار رسیدهاند، تنها یکی از آنها یعنی دراپباکس، آمریکایی بوده است. در نمودار زیر، آمار باارزشترین یونیکورنها را مشاهده میکنید.
افزایش استارتاپهای یونیکورن و عرضه عمومی آنها، تنها این سوال و نگرانی را بهوجود میآورد که آیا سرمایهگذارهای عمومی و خریداران، میتوانند با این سرعت هماهنگ شوند؟ در وهله اول به نظر میرسد افزایش قیمتها با روند خوبی در حال انجام است. به عنوان مثال، درصد زیادی از یونیکورنهای آمریکایی، ارزشی بیشتر از زمان فعالیت به صورت خصوصی، داشتهاند.
در میان استارتاپهای آمریکایی، تنها Domo در عرضه عمومی سهام با کاهش ارزش روبرو بوده است. برای دراپباکس نیز در ابتدا پیشبینی کاهش ارزش شده بود اما پس از عرضه، آنها به بیشترین قیمتگذاری در تاریخ خود رسیدند.
بزرگترین عرضه عمومی سهام یونیکورنها در سال ۲۰۱۸، به شرکت شیائومی تعلق داشت. آنها از ارزشگذاری خصوصی قبلی خود نیز فراتر رفتند. حتی قیمتگذاری اولیه سهام آنها در رقمی پایینتر از قیمت پیشبینی شده، مانع این افزایش ارزش قابل توجه نشد.
به طور کلی یونیکورنهای عرضه شده به صورت عمومی، در حال حاضر مجموعا ارزشی بیش از ۲۰۰ میلیارد دلار دارند. علاوه بر آن، استارتاپهای فروخته شده یا ادغام شده نیز ارزشی حدود ۴۵ میلیارد دلار داشتهاند. مجموع این موارد، ارزش خارقالعادهی حدود یک چهارم تریلیون دلار را نشان میدهد.
تمامی این آمارها، بهخاطر سرمایهگذاریهای عظیم انجام شده در شرکتهای خصوصی است. سرمایهگذاران در سال جاری میلادی، بیش از ۲۰۰ میلیارد دلار به استارتاپهای در حال رشد یا در حال جذب سرمایهی عظیم، کمک کردهاند. ۷۰ میلیارد دلار از این تزریق سرمایه، به شرکتهایی با ارزش بیش از یک میلیارد دلار بوده است. در مجموع باید به این نکته اشاره کرد که اعداد و ارقام اکوسیستم استارتاپی در حال رشد هستند. این ارقام و پولها بهصورت سرمایهگذاریهای اولیه وارد شده و به صورت عرضه عمومی سهام خارج میشوند. در نهایت این روند نیز رو به کاهش خواهد بود اما در حال حاضر، رشد خوبی را در این زمینه شاهد هستیم.
نظرات