مقدمه

عدم تکميل زنجيره ساختاري صنعت و دانشگاه، يکي از موانع توسعه علمي و اقتصادي کشورها محسوب می شود. اين امر موجب پيدايش پارك هاي علم و فناوري از دهه ۱۹۶۰ در جهان گرديد که در ابعاد مختلف و با طيف گسترده اي از شرح وظايف به عنوان حلقه اي از زنجيره اقتصاد مبتني بر فناوري، توسعه يافتند.

امروزه به پارک های علم و فناوری به عنوان راه اصلی برای حل مشکلات پیچیده توسعه اقتصادی، ایجاد شغل، رفع مشکل بیکاری، توسعه کسب و کارهای جدید و ارتقای فناوری در صنعت نگاه می شود. در واقع پارک های علم و فناوری روشی موفق برای ترویج و ترغیب نوآوری، تشویق صنعتی سازی مجدد و تضمین توسعه پایدار منطقه ای معرفی شده اند.

اكنون بيش از ۸۰۰ پارك علم و فناوري در بيش از ۵۵ كشور جهان وجود دارد که تاثیر به سزایی در توسعه کشورها در ابعاد مختلف اقتصادی، فناوری و اجتماعی گذاشته اند. همچنین درحال حاضر بیش از ۶۰۰۰ مرکز رشد فناوری در جهان فعالیت می کنند که این تعداد به سرعت در حال افزایش می باشد.

 

معرفی پارک علم و فناوری استان کرمان

پارک هاي علم و فناوري و مراکز رشد سالهاي اوليه حيات خود را در کشور مي گذرانند و از اين رو ايجاد و توسعه ی نظام مند کسب و کارهاي دانش بنيان عمري کمتر از يک دهه دارد. راه اندازی ۲۰ مرکز رشد در حوزه فناوري اطلاعات و ارتباطات توسط وزارت علوم، تحقيقات و فناوري در سال ۱۳۸۱ سرآغاز گام برداشتن در مسيري بود که اگرچه در ابتداي کار با شک و گمان هايي در رابطه با کارکرد و ميزان موفقيت آنها همراه بود، اما اکنون پس از گذشت سال هاي پرفراز و نشيب اوليه، دستاوردها و نتايج پربار آن نشان از موفقيت نسبي اينگونه مراکز در دستيابي به اهداف دارد. تاثير اينگونه مراکز بر توسعه فناوري و اقتصادي هر منطقه، افزايش ثروت از طريق تجاري سازي دستاوردهاي پژوهشي و به دنبال آن اشتغال دانش آموختگان دانشگاهی و مراکز آموزشي نشان مي دهد که پارک هاي علم و فناوري و مراکز رشد در راستاي چشم انداز و اهداف کلان کشور و همگام با تحولات بين المللي در حوزه فناوري گام های مهمی برداشته اند.

پارک علم و فناوري استان کرمان در راستای برنامه های توسعه ای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران و در چارچوب ماموریت های وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با هدف گسترش فعالیت های دانش بنیان و ارتقای سطح فناوری در منطقه شکل گرفته است. وجود ظرفيت هاي منطقه اي فراوان در استان به ويژه منابع طبيعي سرشار و اقليم چهارفصل آن ، پتانسيل بالاي صنعتي، معدني و کشاورزي و برخورداري از منابع انساني متخصص در سايه ي دانشگاه ها و مراکز آموزشي و پژوهشي ، پارک علم و فناوري استان کرمان را  به عنوان اولين پارک علم و فناوري منطقه جنوب شرق کشور داراي جايگاه و اعتبار ويژه اي کرده است. توجه به موضوع ايجاد پارک علم وفناوري در اساسنامه دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی و فناوری پیشرفته به عنوان سازمان موسس ضمن تقويت جايگاه قانوني پارک، گواه اهتمام و نگاه توسعه اي و آينده نگر بنيان گذاران و مسئولين مجموعه مي باشد.

تاریخچه پارک علم و فناوری استان کرمان

پارک علم و فناوري استان کرمان سال ۱۳۸۶ در راستای برنامه‌های توسعه‌ی اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران و در چارچوب ماموریت‌های وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با هدف گسترش فعالیت‌های دانش‌بنیان و ارتقای سطح فناوری در منطقه شکل گرفته است. وجود ظرفيت‌هاي منطقه‌اي فراوان در استان به ويژه منابع طبيعي سرشار و اقليم چهارفصل آن، پتانسيل بالاي صنعتي، معدني، کشاورزي و برخورداري از منابع انساني متخصص در سايه‌ي دانشگاه‌ها و مراکز آموزشي و پژوهشي، پارک علم و فناوري استان کرمان را  به عنوان اولين پارک علم و فناوري منطقه جنوب شرق کشور داراي جايگاه و اعتبار ويژه‌اي کرده است. توجه به موضوع ايجاد پارک علم وفناوري در اساسنامه دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی و فناوری پیشرفته به عنوان سازمان موسس ضمن تقويت جايگاه قانوني پارک، گواه اهتمام و نگاه توسعه‌اي و آينده‌نگر بنيانگذاران و مسئولان مجموعه مي‌باشد.

مرکز رشد فناوری کرمان نیز به عنوان یکی از زیرمجموعه های پارک علم و فناوری استان کرمان از سال ۱۳۸۱ با رویکرد فعالیت در حوزه فناوری های جدید و هم چنین با توجه به پتانسیل علمی، صنعتی، کشاورزی و معدنی استان از واحدهای فناور نوپا حمایت های مادی و معنوی به عمل می آورد.

زمینه های فعالیت

-         بیوتکنولوژی کشاورزی و  پزشکی

-         لیزر ، فوتونیک و فیبر نوری

-         نانو تکنولوژی

-         فناوری اطلاعات و ارتباطات

-         انرژی های تجدید پذیر

-         مواد نو و فرآوری مواد معدنی

-         سیستم های مدیریت انرژی

-         صنایع شیمیایی و تبدیلی

-         صنایع الکترونیکی و مخابراتی